Bursa românească închide o săptămână în care indicele BET a câștigat 2,70% și a atins cea mai ridicată valoare din ultimele aproape 4 luni. Tranzacții însumate de peste 10 milioane euro pe acțiunile OMV Petrom și FP

Bursa românească închide o săptămână în care indicele BET a câștigat 2,70% și a atins cea mai ridicată valoare din ultimele aproape 4 luni. Tranzacții însumate de peste 10 milioane euro pe acțiunile OMV Petrom și FP
scris 21 sep 2018

În ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii, indicele principal a urcat cu o treime de procent impulsionat de creșterea acțiunilor OMV Petrom până la maximul ultimilor 3 ani. Mișcarea de revenire începută în iulie la BVB este intactă.

La Bursa de Valori București se încheie o săptămână marcată de o regrupare importantă a cumpărătorilor după ce 4 ședințe consecutive de deprecieri deterioraseră parametrii tehnici, până la jumătatea lunii. „Taurii” au reușit să întoarcă ce părea o reînscriere pe o traiectorie descendentă a pieței și au împins indicele BET peste precedenta valoare maximă din această revenire, consemnată la finele lui august.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele titlurilor blue-chip a urcat cu 0,34% astăzi, până la nivelul de 8.382,72 de puncte, avansul din această săptămână fiind de 2,69%. Din punct de vedere tehnic, indicele a forțat o retestare a canalului ascdendent care a delimitat mișcarea de recuperare începută în iulie și din care evadase recent.

Bursa românească închide o săptămână în care indicele BET a câștigat 2,70% și a atins cea mai ridicată valoare din ultimele aproape 4 luni. Tranzacții însumate de peste 10 milioane euro pe acțiunile OMV Petrom și FP

La BVB, suflul a fost susținut și de climatul pozitiv din piețele externe, unde indicii principali europeni au închis „pe verde”: +0,81% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,67% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,78% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,85% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Bursa românească a părut mai degrabă conectată acestor piețe, pentru că la nivel regional au fost deprecieri: -0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,97% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,17% pentru indicele PX de la Praga.

„Nu ne corelăm cu nimeni”, declara pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, menționând analize interne. „Ne corelăm doar cu noi și atât.”

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume

Piața a fost concentrată puternic, aproape 2 treimi din rulajul de 72,83 milioane lei (15,64 milioane euro) al pieței de acțiuni fiind asigurat de primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 2,78%, până la prețul de 0,3700 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 27,89 milioane lei. Impulsul a fost imprimat și de evoluțiile din piața petrolului, astăzi la Londra cotația țițeiului Brent ajungând din nou în zona de 80 dolari/baril, un maxim al ultimilor 4 ani. Titlurile OMV Petrom au tras în sus indicele energetic BET-NG care au avut o performanță mai mult decât dublă față de media pieței, respectiv un avans de 0,69%.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 20,35 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,55%, până la prețul de 0,9110 lei/acțiune. Compania de administrare a Fondului, Franklin Templeton, a comunicat astăzi că 2 fonduri ale irlandezilor de la AIO Finance au ajuns la o deținere de 6,69% fiind principala contraparte a ieșirilor fondurilor „vulturești” ale miliardarului american Paul Singer care au ajuns la o participație de numai 3,02% din titlurile FP față de vârful de deținere de 21% de la finele anului 2016. Indicele financiar BET-FI a avut o apreciere în linie cu media pieței, de 0,34%, valoarea de închidere fiind de 37.054,38 de puncte.

Dividendele \ CITEȘTE ȘI Dividendele "trimestriale", probabil doar de 2 ori pe an și numai de la companiile de stat

Acțiunile bancare au avut o ședință negativă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 2,3300 lei/acțiune, pe transferuri de 7,07 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut 0,58%, până la prețul de 13,64 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,92 milioane lei.

O activitate tranzacționare sporită am consemnat și pe societățile din domeniul gazelor naturale care au avut o evfoluție divergentă. Dacă titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis cu 0,15% peste referința de joi, la prețul de 32,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,85 milioane lei, în schimb titlurile Transgaz (TGN) au suferit un recul de 2,51%, până la prețul de 350,00 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 924.000 de lei.

Astăzi, Profit.ro a publicat o știre potrivit căreia România se angajează să-și majoreze de 40 de ori capacitatea de export de gaze și să nu ceară tarife de transport mai mari pentru livrări externe, pentru a scăpa de o anchetă a Comisiei Europene care bagă Transgaz în aceeași oală cu Gazprom. Este o infirmare a unor așteptări ale pieței legate de câștiguri mai mari pentru Transgaz din activitatea de livrare către exterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
transgaz
brd
romgaz