Criptomonedele vor fi impozitate în continuare la venitul încasat la vânzare, nu la câștigul obținut. Finanțele au respins propunerile mediului de afaceri

Criptomonedele vor fi impozitate în continuare la venitul încasat la vânzare, nu la câștigul obținut. Finanțele au respins propunerile mediului de afaceri
scris 23 aug 2018

Criptomonedele, precum bitcoin, vor fi în continuare impozitate la venitul brut obținut la vânzare, situație care presupune că o persoană este obligată să plătească impozitul de 10% pe venitul respectiv chiar dacă a vândut în pierdere față de prețul la care a cumpărat. La propunerea mediului de afaceri ca veniturile din tranzacționarea de criptomonede să fie tratate ca venituri din investiții, Ministerul Finanțelor a transmis că situația va rămâne neschimbată până la reglementarea criptomonedelor de către Banca Națională a României (BNR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit consultanților Deloitte.

De ce este important: Dacă o persoană a cumpărat bitcoin de 15.000 de lei și vinde cu 20.000 de lei, plătește astăzi un impozit de 10% la toată suma de 20.000 de lei, nu doar la câștigul de 5.000 de lei, cum ar fi plătit dacă veniturile din tranzacții cu criptomonede ar fi fost încadrate fiscal drept venituri din investiții. În plus, acum, dacă o persoană vinde cu 10.000 lei, plătește impozit la suma de 10.000 lei chiar dacă are o pierdere de 5.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea pentru impozitarea veniturilor din tranzacții cu criptomonede ca venituri din investiții a fost inclusă de mediul de afaceri într-un pachet mai amplu de modificare a Codului Fiscal, dezbătut în această perioadă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Autoritățile de reglementare trebuie să decidă ce fac cu aceste criptomonede în România, dar este și problematica fiscală. Acum, pe legislația actuală, veniturile din tranzacționarea criptomonedelor sunt venituri impozabile la valoare brută. Considerăm că trebuie schimbată legislația, pentru ca aceste tipuri de venituri să urmeze un alt regim, al veniturilor din investiții”, a declarat Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale și juridice, Deloitte România.

Furturile de criptomonede au crescut accelerat CITEȘTE ȘI Furturile de criptomonede au crescut accelerat

În urma discuțiilor dintre reprezentanții mediului de afaceri, printre care și consultanți Deloitte, și cei ai Ministerului Finanțelor, instituția a transmis că nu agreează o modificare a încadrării fiscale până la reglementarea criptomonedelor de către BNR și ASF.

„Nu cred că Ministerul va trece această propunere. Nu există o reglementare din partea ASF/BNR mai mult decât ce au anunțat acestea prin niște scrisori care au circulat. Rămâne așa cum este acum”, a spus Raluca Bontaș, partener Global Employer Services Deloitte România.

În plus, situația este complicată și de faptul că foarte multe persoane transmit mesajul greșit că veniturile din tranzacționarea de criptomonede nu ar fi impozabile, iar Fiscul nu este deloc activ pe această piață.

„Acum sunt persoane care susțin, în necunoștință de cauză, că aceste venituri nu se impozitează. Organele fiscale nu au demarat până acum niciun fel de control pentru aceste tipuri de venituri. Este posibil să se piardă mult la bugetul statului. A fost o perioadă de creștere în care s-au marcat câștiguri mari”, afirmă Raluca Bontaș.

Potrivit consultantului, pe sistemul actual se ajunge la o situație de dublă impozitare, în care cel care a cumpărat criptomonede, cu bani pentru care deja a plătit impozit, întrucât nu i se permite să-și deducă cheltuiala, cum ar fi în cazul veniturilor din investiții, este impozitat de două ori același venit.

Statul colectează și acum impozit din venituri obținute din criptomonede, dar se bazează pe un sistem de autodeclarare.

În contextul în care foarte multe persoane nu declară veniturile din tranzacții cu criptomonede, iar Fiscul este inactiv în prezent, există pericolul ca, în viitor, ANAF să treacă la o campanie amplă de identificare și impozitare a acestor venituri pentru anii trecuți, cazuri în care persoanele care nu au declarat veniturile vor achita și penalități.

Sondaj: Românii, printre cei mai interesați de investițiile în criptomonede CITEȘTE ȘI Sondaj: Românii, printre cei mai interesați de investițiile în criptomonede

„Este posibil și ca atitudinea autorității de control să se schimbe peste câțiva ani și să se uite în urmă să vadă dacă oamenii au plătit, să caute situații (ale tranzacțiilor - n.r.) și să vadă cine a obținut venituri, eventual pe conturi bancare. Vor veni din urmă și vor cere impozit și penalități. Noi dorim să clarifice acum”, a declarat Dan Bădin.

BNR s-a limitat până în prezent să avertizeze asupra riscurilor plasamentelor în criptomonede. Astfel, banca centrală a avertizat la începutul acestui an, pentru a doua oară în ultimii 3 ani, asupra riscurilor generate de volatilitatea ridicată a criptomonedelor, pe care le-a clasificat active speculative.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
deloitte
anaf
bnr
asf
relglementare
impozit