Prodplast intenționează să părăsească platforma Faur pentru a realiza producția pe terenuri proprii, mai adecvate activității desfășurate. Compania precizează că terenurile din Buftea pentru care a solicitat acționarilor aprobarea unei achiziții în sumă de până la 9 milioane lei sunt destinate aceste relocări a producției.
Pe 14 septembrie acționarii Prodplast (PPL) se vor pronunța dacă sunt de acord ca societatea să-și continue activitatea de producție într-o unitate proprie, părăsind astfel platforma Faur unde în prezent are facilități închiriate și pe care conducerea executivă o consideră improprie la actualul stadiu de dezvoltare al companiei.
Un material al Prodplast remis astăzi redacției vine cu precizări asupra unor aspecte care nu erau incluse în convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor publicat pe 11 august și în care managementul solicita aprobarea pentru achiziția cu până la 9 milioane de euro a unor terenuri și structuri deja existente în Buftea, județul Ilfov.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scopul acestei achiziții nu a fost precizat, iar încercări repetate ale publicației noastre, dar și ale unui acționar, de a contacta compania, au rămas fără succes, până la răspunsul extins de astăzi. Conform acestuia, destinația activelor care reprezintă ținta achiziției este clară: spații de producție în vederea relocării.
De ce se mută
Compania Prodplast se află în incinta Faur din anul 2012, după ce terenul pe care se afla înainte lângă Piața Obor a fost vândut pentru o dezvoltare imobiliară. La momentul respectiv, zona era propice pentru producția a 2.400 de tone de polietilenă pe an în 1.500 de metri pătrați și a 8.400 de tone de PVC pe an în 4.500 de metri pătrați. Investițiile derulate până anul trecut deja au majorat capacitatea de producție până la 110% din cea prevăzută în proiectul inițial conceput înainte de mutarea la Faur.
CITEȘTE ȘI O companie producătoare de mobilă din Câmpulung Moldovenesc vrea să vândă Dedeman un teren de peste 41.000 mp cu un milion de euroÎn aceste condiții, Prodplast a închiriat o a 3-a hală de producție în incinta aceluiași parc industrial. Dispersia între cele 3 unități, însă, „afectează productivitatea și îngreunează activitățile de producție ale companiei”, spune documentul companiei remis astăzi redacției.
În aceste condiții, vine opțiunea pentru desfășurarea activității într-un alt spațiu, de data aceasta ce urmează a fi chiar în proprietatea companiei din rațiuni de cash-flow. „Urmărim ca prin centralizarea producțiilor într-o singură zonă să reducem costurilor de administrare ale companiei”, spune răspunsul emitentului listat la Bursa de Valori București.
De ce la Buftea
Conducerea Prodplast, prin directorul general Tudor Georgescu, menționează că a analizat 16 oferte și finalmente au optat pentru un spațiu industrial de 3,5 hectare și 8.300 de metri pătrați, cărora li se adaugă alte 3.000 de metri pătrați fundație existentă pentru extinderea imobilelor. „Comparând prețurile de construcție pentru unitățile de producție prelucrătoare de mase plastice, estimăm că la această achiziție se obține un preț favorabil.”
Este ceea ce contestase Dumitru Miheș, investitor cu experiență de aproape 20 de ani pe piața de capital românească, acționarul care a formulat primele solicitări pentrun un răspuns mai detaliat asupra propunerii din convocator. Comparațiile sale sunt tranzacții derulate cu terenuri în București de Sin SA (SINU) și Anticorosiv, pentru care are reperul de 70 de euro pe metru pătrat.
Tot el se întreba de ce compania alocă 9 milioane de lei pentru achiziția unui teren cu destinația hale de producție când are deja două astfel de zone achiziționate în Belciugatele (județul Călărași) și București în Tunari (deținut de Prodplast Imobiliare). Un răspuns vine chiar în documentul de astăzi: „Inițierea unor construcții noi pe terenuri deținute în prezent de Prodplast ar fi mai costisitoare și ar menține ineficiențele de producție în parcul industrial Faur pentru încă 2 ani.”
Care ar fi avantajele relocării
Compania vrea o mutare rapidă, în condițiile în care managementul a căpătat încredere în sustenabilitatea afacerilor de bază care au arătat în ultimii ani o creștere stabilă, Prodplast fiind lider pe piețele pe care activează și cu o cotă majorată a exporturilor.
Cifra de afaceri s-a majorat în primul seemstru al acestui an cu 22,50%, la 30,76 milioane lei, de la 25,11 milioane lei față de perioada similară din 2015, ceea ce a permis o creștere de 110,16% a profitului operațional EBITDA la 3,93 milioane lei, de la 1,87 milioane lei. Profitul net de1,86 milioane lei este cu 19,23% mai mare decât câștigul net de 1,56 milioane lei în primele șase luni ale anului trecut.
CITEȘTE ȘI Vrancart evaluează achiziția Rom Paper Brașov la 4,2 - 6,5 milioane euro, preț care se va definitiva peste doi aniSe mizează pe beneficiile unei zone proprii, la lipsa plății unor chirii lunare adăugându-i-se avantajul de a nu pierde o parte din investiții în cazul transferării producției la încetarea contractului de închiriere.
La noua destinație, Prodplast ar urma să beneficieze de utilități specifice producției de mase plastice, turnuri pentru extrudere polietilenă, depozite cu sprinklere, hale încălzite. În plus, terenul beneficiază de un spațiu exterior ce va putea fi utilizat pentru depozitarea materiilor prime cu o capacitate mai mare decât cea de la parcul Faur.
De ce nu au fost incluse detalii în convocatorul pentru AGEA
În e-mail-ul cu întrebări pentru Prodplast al lui Miheș, de la jumătatea săptămânii trecute, redirecționat și către Profit.ro, acționarul întreba dacă achiziția se face de la o societate aflată în insolvență și dacă pentru stabilirea prețurilor va fi folosit un evaluator autorizat.
Primește astăzi răspunsuri: „În vederea achiziționării activelor (hale și terenuri) se va face o evaluare juridică și tehnică a acestora, iar negocierea prețului final de cumpărare va avea la bază o evaluare făcută de un evaluator autorizat agreat de bancă ce urmează să fie selectată pentru finanțarea achiziției.”
În ceea ce privește zonele – indicate în convocator nu cu adrese, ci cu numere de înregistrare la cadastru – detaliile lipsesc pentru a nu periclita un contract care este oricum condiționat de hotărârea din AGEA. „Din rațiuni de confidențialitate, vânzătorul a cerut expres ca această tranzacție să nu fie promovată până la decizia finală a acționarilor”, spune documentul Prodplast de astăzi semnat de directorul Georgescu.
La ultimul preț de piață de la BVB de 2,54 lei/acțiune, Prodplast are o capitalizare bursieră de 43,36 milioane lei (9,72 milioane lei). Acționarii principali ai companiei sunt cu 32,98% Nord SA București (NORD) - unde prin CEFS omul de afaceri Florin Pogonaru deține 38,76% din titluri - și SIF Oltenia (SIF5) cu o participație de 27,53%.