Într-o sesiune în care indicii au avut oscilații modeste față de valorile de referință, activitatea de tranzacționare a fost concentrată puternic pe acțiunile fondurilor închise de investiții.
O secvență de sesiuni bune în piețele externe nu a adus, totuși, încă o clarificare asupra direcției burselor, iar în acest context nici la BVB investitorii nu sunt stăruitori în urmărirea unei tendințe ascendente care a adus indicii pricipali pe noi maxime post-criză în această vară. Piața locală bate pasul pe locul de la începutul lunii septembrie, pe volume modeste.
Investitorii activi la București își caută, însă, poveștile care să mențină măcar la foc mocnit activitatea de tranzacționare. Cu redeschiderea sesiunii parlamentare unde se află în proces legislativ un act normativ care ar urma să înlăture pragurile de deținere la SIF-uri, astăzi au fost schimburi sporite pe segmentul fondurilor închise de investiții, ale căror titluri au însumat 60,71% din rulajul de 18,95 milioane lei (4,00 milioane euro) al pieței de acțiuni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este ceva restrâns doar la nivelul SIF. Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,44%, până la prețul de 1,1400 lei/acțiune, apropiat de maximul pieței secundare, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 4,49 milioane lei.
O amplitudine mai mare a aprecierii, +2,83%, am consemnat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au închis la prețul de 2,1800 lei/acțiune o sesiune în care a adunat transferuri de 3,05 milioane lei. Societatea beneficiază de mutările inspirate din ultimele trimestre cu acțiuni bancare ale președintelui Tudor Ciurezu, care însă contestat de acționari grupați în jurul SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) și care aparent au strâns masa critică de voturi pentru a înclina balanța. SIF Banat Crișana, condus de fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, s-a adresat instanțâei pentru a obține decizia de convocare a unei Adunări Generale a Acționarilor, până acum respinsă de boardul SIF-ului cu sediul la Craiova în pofida dispunerilor ASF și în care pe ordinea de zi figurează inclusiv revocarea președintelui Ciurezu.
CITEȘTE ȘI La 11 zile de la delistare, Metav București, controlată de firme din zona oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu, are incendiu în incinta parcului. Pentru unii acționari este un prilej să facă bani. Alți investitori vorbesc despre un „blestemTitlurile SIF Banat Crișana au avut un salt de 4,87%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,07%. O creștere încă și mai mare, +5,22%, până la prețul de 1,4100 lei/acțiune și pe tranzacții chiar mai mari, de 1,35 milioane lei, au înregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2).
Într-o zi în care una din societățile din portofoliul său, THR Marea Neagră (EFO), a anunțat inițierea unui program de răscumpărare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au câștigat 3,20%, până la prețul de 0,2900 lei/acțiune. Societatea cu sediul la Brașov a notificat ieri piața asupra cooptării în Consiliul de Supraveghere, cu titlul de membru provizoriu, a președintelui Asociației Brokerilor, Dan Paul.
Impulsul de pe acțiunile SIF a determinat un avans robust, de 2,91%, al indicelui finanicar BET-FI, care a închis la nivelul de 41.424,58 de puncte. Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG a suferit un recul de 0,22%, în timp ce indicii BET Plus și BET au avut corecții de 0,07% și, respectiv 0,06%, ultimul regăsindu-se la finalul sesiunii de astăzi pe nivelul de 9.229,37 puncte, unde tinde să „înțepe” mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) – media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) – așa cum se vede pe graficul de mai jos.
Piața nu a avut puterea de a relua creșterile nici într-un context pozitiv pe piețele financiare internaționale, în care am avut aprecieri generalizate ale indicilor europeni: +0,11% indicele Euro Stoxx 50, +0,44% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,35% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,62% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,15% pentru indicele PX de la Praga.
La BVB, nici acțiunea-fanion a bursei, cea a Băncii Transilvania (TLV), nu a copiat tendința favorabilă activelor de risc din piețele externe. Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,10 milioane lei, titlurile instituției de credit s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune. O altă acțiune care de regulă are o lichiditate sporită, cea a Romgaz Mediaș (SNG), s-a corectat cu 0,59%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune, pe transferuri de 1,08 milioane lei.