Principalii indici de la BVB s-au depreciat astăzi cu aproximativ jumătate de procent, într-o zi în care bursele dezvoltate au avut o ședință "verde". Este a doua zi consecutivă cu mișcare "în oglindă", după ce ieri cotațiile au urcat cu 0,70% în condițiile unei sesiuni negative a piețelor europene.
Bursa de Valori București a consemnat astăzi o ședință "roșie", 7 din primele cele mai tranzacționate 10 acțiuni având închideri sub reperul ședinței anterioare. Tendința s-a resimțit și la nivelul indicilor, BET Plus coborând cu 0,46%, în timp ce indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,53% până la nivelul de 6.638,73 puncte.
A fost o mișcare în contrast cu ceea ce s-a întâmplat în piețele europene unde indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt s-au regăsit la valori pozitive în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare, în timp ce debutul de la New York Stock Exchange a fost într-o notă similară. Este a doua zi consecutivă cu mișcare pe contrasens pentru piața locală, după ce indicele BET urcase ieri cu 0,72% sfidând traiectoria descendentă a piețelor mature.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O mișcare distinctă au avut-o față de restul pieței titlurile SIF, ceea ce s-a tradus printr-o apreciere cu 0,65% a indicelui financiar BET-FI, până la valoarea de 28.053,09 puncte. Dintre acestea, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au câștigat 2,55%, până la prețul de 0,2810 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,37 milioane lei a doua zi după ce societatea a propus în convocatorul AGA duistribuirea în luna octombrie a unui dividend brut de 0,2653 lei/acțiune. Chiar și după aprecierea de astăzi, randamentul dividendului, calculat în valoare netă, este de aproape 9%.
Din componența indicelui financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,53%, până la prețul de 0,752 lei/acțiune pe transferuri cu puțin sub 950.000 de lei, mult sub media de tranzacționare zilnică a acestui emitent.
Acțiunile energetice, moment de respiro în mișcarea de recuperare
Rulajul pieței de acțiuni a fost, de altfel, unul dintre cele mai slabe din acest an, de 11,81 milioane lei (2,65 milioane euro). Cel mai lichid dintre emitenți, Banca Transilvania (TLV), a adunat schimburi de mai puțin de 2 milioane lei într-o zi în care titlurile au pierdut 0,20%, până la prețul de 2,45 lei/acțiune.
Titlurile energetice cu o mișcare de recuperare consistentă din ultimele două săptămâni, cele ale Romgaz Mediaș (SNG) și cele ale OMV Petrom (SNP) s-au depreciat astăzi cu 0,56% și, respectiv, 0,96%. Un număr de 4 milioane de acțiuni ale companiei petroliere au fost tranzacționate și pe piața deal la prețul de 0,2590 lei/acțiune, ceea ce situează valoarea schimbului marginal peste un milion de lei. În ansamblu, titlurile energetice, măsurate în evoluția indicelui BET-NG, au coborât cu 0,47%.