Bursa de la București, cu ochii pe americani, dar cu ancoră mare dinspre dividende

Bursa de la București, cu ochii pe americani, dar cu ancoră mare dinspre dividende

Sursa foto: Pflueger / dreamstime.com

scris 27 mar 2017

În condițiile unei zile negative pe bursele europene, piața a fost „roșie” și la București, însă declinul indicelui reprezentativ a fost doar de un sfert de procent. Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, spune că investitorii de la BVB au în vedere dividendele generoase acordate de companiile listate românești. „Vânzătorii nu vând la orice preț.”

Săptămâna de tranzacționare a debutat pe piețele financiare internaționale pe un fond de aversiune la risc, în contextul în care, în SUA, președintele și Congresul nu au putut ajunge la un acord pentru înlocuirea sistemului de asigurări de sănătate din SUA, așa-numitul „Obamacare”.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide acțiuni europene, a coborât cu 0,20%, potrivit Bloomberg, în timp ce bursele mature, cu excepția indicelui CAC40 de la Paris, cu un declin de 0,07%, au avut deprecieri de amplitudine mai mare: -0,59% pentru indicele FTSE100 de la Londra și -0,57% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, ziua a fost, de asemenea, „roșie”: -1,47% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,69% pentru indicele BUX de la Budapesta, -0,31% pentru indicele PX de la Praga.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Tendința a fost de vânzare, mai ales pe Bursa de la New York. Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, atrage atenția că față de maximul atins în urmă cu 3 săptămâni, deja indicele reprezentativ Dow Jones Average Industrial deja a pierdut aproximativ 3,50%. „Scăderile sunt determinate de scăderea pieței americane”, spune el referindu-se la ceea ce se întâmplă la BVB.

Orice retragere va fi cumpărată

Indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,25%, până la nivelul de 7.961,02 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,23%. „La noi, piața se menține”, spune Șerdean care are și o explicație pentru robustețea relativă față de valul de vânzări de pe bursa americană. Este vorba despre dividende.

Această caracteristică a pieței românești, respectiv „dividendele foarte generoase” acordate de companiile listate împiedică precipitarea investitorilor în a-și înstrăina acțiunile. „Vânzătorii nu vând la orice preț”, zice brokerul adăugând că existau ordine puse în ask pe pe niveluri de cotare mai ridicate, dar nimeni nu se grăbea să arunce acțiunile în piață, prin ordine agresive.

Șerdean mizează că orice retragere pe piața noastră va fi folosită de investitori pentru a se activa la cumpărare. „Dividendele nu pot trece neobservate”, spune el.

Reintră în piață o parte din cash-ul returnat de FP

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, rulajul pieței de acțiuni s-a cifrat la 16,66 milioane lei (3,66 milioane euro). „Sunt volume sub jumătate din media de la începutul anului”, punctează Șerdean.

Pe primul loc în topul transferurilor, cu schimburi însumând 4,59 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,46%, până la prețul de 0,8790 lei/acțiune, în contrast cu evoluția pieței. Explicația brokerului de la IFB Finwest este că o parte din banii încasați de acționari din returnarea de aport la capitalul social de 0,05 lei/acțiune reintră în piață. Indicele financiar BET-FI a suferit un recul de 0,20%, apropiat de media pieței, la nivelul de 31.856,98 puncte.

Tranzacții de aproape 1 milion de euro cu acțiunile bancare

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,51 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de preț de 2,7000 lei/acțiune. Șerdean observă că sub acest reper, puțini investitori erau dispuși să vândă, având în vedere dividendul brut anunțat de 0,0600650382 lei/acțiune și majorarea de capital cu acțiuni gratuite în valoare de 695,39 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 0,82%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 866.000 de lei.

Indicele sectorului energetic, tras în jos de acțiunea Transelectrica

Indicele energetic BET-NG a avut un declin aproape dublu față de media pieței, de 0,52%, fiind tras în jos de titlurile Transelectrica, cu un nou recul de 2,50%, până la prețul de 31,20 lei/acțiune, în condițiile în care piața are încă de digerat propunerea neconcludentă de dividend formulată săptămâna trecută.

Cel mai lichid emitent al acestui sector, cu schimburi însumând 1,72 milioane lei, Transgaz Mediaș (TGN) a pierdut, de asemenea, de 0,53%, până la prețul de 372,00 lei/acțiune. Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 0,3025 lei/acțiune, pe transferuri de 1,65 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,69%, până la prețul de 28,70 lei/acțiune, într-o zi în care tranzacțiile pe acest emitent s-au cifrat la 1,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu serdean
ifb finwest
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
transgaz
omv petrom