EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelor

EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelor
scris 20 mar 2017

ASF elaborează un act normativ distinct privind crearea unui fond de compensare care să funcționeze după criteriile similare pentru piața bancară și cea a asiguraților. Noua entitate ar urma să înlocuiască vechiul fond susținut de industrie, a cărui accesare era mai greoaie și care a fost secătuit de despăgubirile de aproape 1 milion de euro în cazul Harinvest.

Fondul de compensare de drept privat al comunității bursiere românești ar urma să fie înlocuit de o entitate care să funcționeze după criterii mai clare și care să aibă o accesibilitate mai bună, după modelul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FDGB) și al fondului similar creat recent pentru piața asigurărilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează, în prezent, la crearea unui fond de compensare al investitorilor cu alt statut juridic decât cel actual, a declarat pentru Profit.ro Mircea Ursache, vicepreședintele reglementatorului pieței de capital din România.

EXCLUSIV Greg Konieczny (FP): Nevoie urgentă de investiții la Aeroportul București. Traficul crește foarte mult CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Greg Konieczny (FP): Nevoie urgentă de investiții la Aeroportul București. Traficul crește foarte mult

Instituția este încurajată de „reușita din asigurări” în ceea ce privește structura de compensare a investitorilor. Inițial au vizat introducerea în legea emitenților, însă, ulterior s-a impus varianta de a se merge pe o legislație specială. „Va fi o formă superioară a protecției consumatorilor”, spune Ursache.

Fondul actual, vlăguit de plățile pentru investitorii păgubiți la Harinvest

Fondul de compensare a investitorilor era o entitate de drept privat, însă, atunci când a trebuit accesat, și-a arătat disfuncționalitățile. Spre exemplu, în cazul casei de brokeraj vâlcene Harinvest, unde numeroși investitori s-au încadrat în criteriile de accesare, banii pierduți în urma prezumtivei fraude din noiembrie 2013 au fost recuperați abia 2 ani mai târziu, atunci când Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare se obliga să restituie deponenților sumele pierdute în cazul falimentului unei bănci în numai 7 zile.

Plățile de aproape 1 milion de euro au istovit, însă, fondul, iar surse din piață spun că acesta are dificultăți să mai reziste, cu atât mai mult cu cât brokerii operează pe pașaport, nu cotizează la respectiva entitate.

Fondul ar urma să angreneze mai multe entități din piață

Fondul actual de compensare ar urma să-și înceteze activitatea prin voința acționarilor, spune Ursache, iar fondul creat sub rigorile pieței reglementate după tipul celor din sistemul bancar și piața de asigurări ar urma să mizeze pe participarea tuturor entităților din piață, fără ca totul să cadă numai în sarcina comunității de brokeraj.

ASF crede că va exista o cooperare a comunității pieței de capital. „Nu am întâlnit încă reacții negative la această propunere”, conchide vicepreședintele instituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
compensare
bvb
bursa
harinvest