Indicii principali ai Bursei de la New York au consemnat, luni, creșteri de peste 1,8%, în condițiile în care piața titlurilor de stat pe termen scurt emise de Trezoreria SUA pare a indica menținerea dobânzilor zero pe dolar.
După rezultatele dezamăgitoare din piața americană a muncii, piețele au căutat toate motivele se crească. Și au reușit. A fost mai întâi recuperarea din ultima ședință de tranzacționare a săptămânii trecute, cu o închidere "verde", după debutul cu un procent și jumătate sub referință a indicilor. Tendința de recuperare a continuat ieri la New York, cu o apreciere de 1,83% a indicelui S&P500, până la nivelul de 1.987,05 puncte, conform portalului Yahoo Finance. O ștafetă predată peste noapte către piețele asiatice care au consemnat a doua sesiune pozitivă a săptămânii. Indicele japonez Nikkei 225 a avut un avans de 1,27%, însă închideri favorabile am consemnat pe bursele chineze de la Shanghai și Shenzen, ca și în piețele din Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam, Indonezia și Malaiezia, potrivit Bloomberg.
Paradoxul este cel al întregului trend ascendent inaugurat în anul 2009: că știrile proaste devin vești bune. Cu cât mai multe slăbiciuni în economie, cu atât mai mulți stimuli din partea băncilor centrale. Acum percepția în rândul investitorilor este că nu mai sunt condiții ca Rezerva Federală să ridice ratele de dobândă foarte curând. Goldman Sachs chiar a mutat pentru anul 2017 această perspectivă, după ce miza pe o întărire a politicii monetare pentru dolar încă de la ședința băncii centrale a SUA din luna decembrie a acestui an, spune o notă a băncii de investiții americane preluate de Zero Hedge. "Una dintre cele două îngrijorări persistente s-a estompat, așa că investitorii își asumă riscuri", a comentat pentru Reuters Masashi Oda, senior investment officer la Sumitomo Mitsui Trust Bank.
Verdict de la investitorii din piețele de bonduri: dobânzi zero
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața de bonduri pare a include din ce în ce mai mult scenariul unei mențineri a dobânzilor zero pe mai departe. Dacă randamentul notelor de trezorerie americane cu scadența la zece ani a urcat ieri până la 2,06%, în schimb titlurile cu scadența la trei luni au devenit pentru prima dată purtătoare ale unor dobânzi zero, observă Zero Hedge.
"Se pare că investitorii au decis că Rezerva Federală nu poate ridica ratele la ședința sa din octombrie și probabil nu pot crește dobânzile pentru o perioadă încă și mai lungă de atât", a declarat pentru Associated Press Kristina Hooper, șef al strategiilor de investiție pentru divizia americană a Allianz Global Investors.
Două povești de creștere pe piața americană
Bursa, fără vântul din față al întăririi politicii monetare, a avut suflu pentru o apreciere cu 1,85% a indicelui Dow Jones Average Industrial, până la nivelul de 16.776,43 puncte, însă a avut nevoie de vedete printre emitenți. General Electric a îndeplinit ieri cu succes acest rol pentru o apreciere de 5,30% până la prețul de 26,82 dolari/acțiune, după ce investitorul Nelson Peltz a făcut public faptul că a acumulat o deținere în valoare de 2,5 miliarde dolari la compania care la New York se tranzacționează cu simbolul GE. Piața interpretează că acesta îl va presa pe șeful executiv al General Electric, Jeffrey Immelt, să încerce să ridice prețul acțiunii care staționează în zona de 25-26 dolari/acțiune de doi ani.
Un alt emitent care a atras atenția investitorilor este compania de produse chimice Dupont, a cărei acțiune a crescut cu 4,10% până la nivelul de 51,28 dolari/acțiune, conform Yahoo Finance, după anunțul președintei Ellen Kullman că se va retrage de la conducerea companiei. Și aici, percepția este că aceasta reprezintă tot o victorie a "activismului" lui Peltz. Povestea pare a avea suflu. Acțiunile Dupont au urcat și în tranzacționarea "after hours" după închiderea Bursei, până la prețul de 54,30 dolari/acțiune.