După scăderea consistentă de vinerea trecută pe fondul aversiunii la risc a investitorilor, antrenată de referendumul favorabil ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, bursa a traversat o săptămână de reveniri încheiată astăzi cu un bilanț de peste 3% la nivelul principalilor indici.
Bursa a încheiat săptămâna cu o ședință anemică, avansul la nivelurilor indicilor fiind de numai aproximativ 0,20%, în condițiile celei mai slabe lichidități din ultimele sesiuni, rulajul în piața de acțiuni fiind de numai 15,74 milioane lei (3,49 milioane euro). Indicele BET a închis la nivelul de 6.487,06 puncte, ceea ce înseamnă că aprecierea săptămânală este de 3,52%, față de reperul de 6.266,14 puncte al vinerii trecute, marcată de scăderi accentuate pe fondul valului de vânzări din piețele internaționale, antrenate de votul britanicilor pentru Brexit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În același interval, dinamica indicelui BET Plus a fost de 3,24%, o revenire semnificativă, în ton cu evoluțiile favorabile de pe bursele mature. Amplitudinea revenirii de la BVB a fost favorizată de sărirea unei zile de scăderi. Practic, luni, cotațiile de la București au bătut pasul pe loc într-un moment în care acțiunile europene sufereau încă deprecieri.
Un motor al acestor reveniri a fost Romgaz Mediaș (SNG) care a câștigat la nivelul capitalizării bursiere 5,23%. Închiderea de astăzi, ultima zi înaintea datei de înregistrare pentru încasarea randamentului brut de 2,70 lei/acțiune, a fost la nivelul de 25,15 lei/acțiune, cu 0,20% peste referința de joi, dar intraday a fost consemnat și un maxim de 25,40 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai josBrokerii contactați în această săptămână de Profit.ro au mizat că tendința de apreciere a titlurilor companiei de gaze se va menține până la momentul ex-data, fapt confirmat de piață inclusiv azi. Ei menționau dividendul ca un catalizator al acestei aprecieri, iar, calculat net la ultima cotație, acesta este de 10,20%.
Interesul s-a văzut și din volumele echivalente cu 8,78 milioane de lei, reprezentând peste jumătate din rulajul de azi de la BVB.
Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 1,27 milioane de lei, s-au regăsit titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,72%, până la prețul de 2,095 lei/acțiune. În rest, o valoare a transferurilor mai mare de un milion de lei a mai fost consemnată și pe cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au pierdut 0,20%, până la prețul de 9,78 lei/acțiune.