Bursa de Valori București a inaugurat ieri anul bursier 2016, într-o gală în care au fost acordate opt premii. Grupului Banca Transilvania i-au revenit trei distincții.
A început cu scăderi de 10% la nivelul indicilor. Anul 2016 a primit însă startul simbolic abia de ieri, când operatorul de piață a organizat un eveniment de inaugurare în care a acordat o serie de premii. Șapte instituții, un proiect și un analist financiar au primit distincții.
Swiss Capital a primit premiul pentru compania de brokeraj cu cea mai mare valoare intermediată la BVB anul trecut, respectiv 4,5 miliarde lei, în timp ce Wood & Company a fost menționată ca participantul cu cel mai mare rulaj mijlocit pe piața de acțiuni, de 3,5 miliarde lei.
La categoria "Cea mai bună evoluție a prețului unei acțiuni" câștigătoarea a fost IAR Brașov (IARV), titlurile companiei din domeniul aeronautic aprecindu-se cu 278,3% anul trecut. Cea mai bună inițiativă educațională a pieței de capital a fost votată de public programul Fluent în Finanțe.
Marele câștigător a fost, însă, grupul Banca Transilvania, BT Securities primind atât premiul pentru cel mai bun broker de retail, cât și pentru cea mai mare valoare tranzacționată pe piața de obligațiuni (2,8 miliarde lei). Banca Transilvania a fost desemnată instituția anului pe piața de capital, emitentul cu cel mai ridicat nivel al free-float-ului și cu un interes ridicat în rândul investitorilor. Acțiunile cu simbolul TLV au înregistrat o creștere de 40% în anul 2015.
Premiu pentru un analist care a anticipat turbulențele de la acest început de an
Patrick Bărbulescu, de la IFB Finwest, a venit de la Arad pentru a ridica premiul de analist al anului 2015, acordat în baza votului publicului. Participarea la eveniment a fost o experiență interesantă pentru că a cunoscut lume pe care nu o mai întâlnise înainte, a declarat Bărbulescu pentru Profit.ro. L-am întrebat care au fost analizele sale ale anului 2015 cu cel mai mare impact pentru piață. Sunt cele de legate de anticiparea unei etape de turbulențe și scăderi în piețele de acțiuni pe care deja o traversăm.
În luna septembrie, analistul de la IFB Finwest avertiza asupra riscurilor crescânde ca problemele apărute în China să contamineze și piețele din Occident. El mai spusese că scăderea cotațiilor țițeiului urmează să afecteze în mod direct țările producătoare ale căror produs intern brut depinde de mersul industriei petroliere și că sistarea programelor de injecții de lichiditate ale băncilor centrale vor avea impact negativ asupra prețurilor acțiunilor din piețele mature și în special pe Bursa de la New York.