Investitorul elvețian Marc Faber spune că influența economiei chineze asupra piețelor globale a crescut dramatic și că SUA sunt amenințate de recesiune.
Perspectivele pe termen mediu ale economiei globale sunt așa de proaste încât te împing în depresie, spune Marc Faber, autor al newsletter-ului "Gloom, Boom & Doom Report", devenit foarte popular în timpul crizei din anul 2008 pe care a anticipat-o corect. Prezent la o conferință pe tema fondurilor de tip închis ETF în statul Florida, SUA, investitorul elvețian rezident în Thailanda le-a recomandat membrilor auditoriului și un remediu pentru ieșirea din depresie: să-și umple piscinele cu bere în loc de apă.
Chiar așa de grav va fi? Într-atât de incitantă a fost intervenția lui Faber, în vârstă de 69 de ani, încât postul de televiziune CNBC l-a invitat ieri să-și explice punctul de vedere. Piețele vor suferi un șoc după o etapă prelungită de erori de politică monetară, este explicația sa.
În ultimii ani, încrezători în băncile centrale, investitorii au participat cu fără temeri la piață, iar oscilațiile au fost mai mici decât ar fi fost normal. Acum piața este mult mai volatilă pe măsură ce se abandonează politica intervențiilor monetare repetate. "Au amânat, dar acum explodează", a declarat Faber. "Cred că volatilitatea va rămâne foarte ridicată și va afecta foarte mulți investitori."
Dobânzile au fost menținute prea coborâte, iar aceasta a avut numeroase cosecințe neprevăzute, în principal, creșterea nivelului de îndatorare la nivel mondial, inclusiv un "balon al creditului" în China. Acum economia chineză, care a fost motor pentru creșterea globală, este cea care alimentează temerile pentru o recesiune.
Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York este cu 26% sub maximele din luna mai a anului trecut, iar aici nu este vorba despre reacția investitorilor față de știrile din China, ci chiar de o slăbire a economiei SUA. "Piața americană a rezistat mai bine decât alte piețe, iar acum se ajustează la realitate și realitatea este că suntem deja aproape într-o recesiune", a spus Faber, precizând că este vorba de o recesiune industrială, care deocamdată nu este resimțită și de sectorul serviciilor.
Dincolo de piscina umplută cu bere, investitorul care obținut un doctorat la Universitatea din Zurich, are totuși recomandări care să ne scoată din depresie. El spune că o serie de țări emergente, în special cele care deja au suferit contracții puternice, ar putea înregistra reveniri care să ofere oportunități de investiții. La acest capitol Faber a menționat țări precum Brazilia, Rusia și Vietnam.