Respondenții la un sondaj realizat de Profit.ro în rândul brokerilor și analiștilor financiari indică proiecții disparate, între un avans de 16% și o scădere de 11%, majoritatea așteptărilor fiind însă pozitive. O notă comună a participanților la demersul de investigare a pieței o constituie așteptările legate de oscilații majore pe parcursul acestui an, antrenate de păstrarea actualului impuls descendent, de dividende și de necunoscutele evoluției economiei românești în contextul incertitudinilor legate de măsurile promovate la nivel guvernamental.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Anul de tranzacționare debutează la Bursa de Valori București cu așteptări prudent-optimiste după ce, în 2017, indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 9,44%, iar dividendele au fost remunerative, ceea ce a condus la un randament de 19,09% al indicelui BET-TR, care include și repartizările de câștiguri ale companilor cu acțiuni blue-chip listate pe piața locală de capital.
Într-un sondaj realizat de Profit.ro în rândul brokerilor și analiștilor, majorotatea acestora au indicat un an 2018 pozitiv pentru bursa românească, însă numai 2 proiecții din cele 7 estimări indică depășirea maximului de 8.769,41 puncte consemnat la finalul lunii mai a anului anterior. O singură anticipare este pentru un declin al pieței în timp ce un alt broker nu exclude o alunecare sub închiderea anului trecut, de la nivelul de 7.753,74 puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fără a reprezenta recomandări de investiții, valorile indicate de profesioniștii pieței care au consimțit la jocul inițiat de Profit.ro pot fi o sursă de provocare, mai importante fiind argumentațiile oferite de aceștia în vederea proiecțiilor lor, pretext de reflecție pentru investitori asupra elementelor care ar putea fi decisive în anul de tranzacționare 2018. Faptul că la sondajul realizat anul trecut proiecția medie de 7.762,33 puncte a fost cu doar 0,11% peste ultima valoare de închidere de 7.753,74 de puncte a indicelui BET din 2017 este - fără a minimaliza expertiza participanților sau a considera reușita o pură întâmplare - un element insolit, greu de crezut că va putea fi repetat cu aceeași acuratețe și în actualul exercițiu.
9.000 de puncte, un nivel luat în calcul
Este intersant că cea mai temerară proiecție indică un randament marginal peste 16% pentru anul în curs, iar cotația de 9.000 de puncte indicată de Simion Tihon, broker la Prime Transaction, este cu doar 2,63% peste maximul la închidere al anului trecut. Argumentele pentru abordarea optimistă: potențial ridicat de acordare a unor dividende cu randament ridicat și chiar repetarea distribuirii unor dividende speciale, precum și reintrarea în echilibru prin recuperarea decalajului pe care piața locală l-a înregistrat față de piețele internaționale în ultimele luni din 2017.
Reperul de 9.000 de puncte a fost indicat și de Răzvan Raț, director operațiuni la BRK Financial Group, dar ca parte superioară a unui coridor care începe la 8.500 de puncte. El spune că, deși temerile privind majorarea dobânzilor de referință se accentuează la nivel internațional, iar sentimentul investitorilor s-a degradat progresiv în ultimele luni în România, își menține o proiecție optimistă pentru indicele BET având în vedere previziunile pozitive privind creșterea economică, dar și estimările favorabile pentru rezultatele companiilor listate.
Cum anul s-a încheiat pe o tendință descendentă, nu este exclus ca, în prima parte a anului, cotațiile să își continue declinul, fapt pentru care o analiză BRK Financial oferă indicații tehnice asupra nivelurilor de unde s-ar putea relua creșterea. Graficul de mai jos constituie pentru investitori și un avertisment față de materializarea unui scenariu negativ, oferind în același timp și repere de navigare pe o astfel de traiectorie.
O proiecție, de asemenea, pozitivă, o oferă Liviu Moldovan, analist Admiral Markets, care indică un nivel de 8.500 de puncte pentru indicele BET la final de an. El consideră că anul de tranzacționare 2018 va fi marcat – ca și 2017 – de o volatilitate imprimată de fenomenul „goanei după dividend”, pe care îl caracterizează drept „omniprezent pe piața locală de capital”. Astfel, „în perioadele de dinaintea datelor de referință, indicele BET va fi supraperformant, iar în cele ex-dividend va încasa corecții importante”, rezumă Moldovan, timp de peste 8 ani de zile realizator TV de emisiuni pe teme economice și bursiere.
El ia în calcul că fondurile de pensii nu vor mai dispune de aceleași resurse pentru a susține cotațiile, după micșorarea contribuțiilor, dar se așteaptă la „o dinamică moderat-pozitivă”, în absența unor evenimente sau influențe disruptive pe plan intern.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorieFluctuații majore peste an întrevede și Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. El indică pentru finalul anului o închidere pentru indicele BET în intervalul 8.000 – 8.500 de puncte și spune că investitorii vor avea să discearnă între parametrii economici avansați pentru economia locală.
Dacă Guvernul anticipează o creștere economică de 5,5%, o rată medie a inflației de 3,1% și un curs de schimb la nivelul de 4,55 lei pentru un euro, majoritatea analiștilor financiari întrevăd un curs de 4,73 lei pentru un euro, o rată medie a inflației ce va depăși 3,5%, în paralel cu o creștere a ratelor de dobândă bancară și o adâncire a deficitului bugetar dincolo de 3%, ceea ce ar face economia să frâneze brusc. „In acești termeni contradictorii se va afla piața de capital românească, evoluția ei urmând a fi una imprevizibilă, cu multe ședințe de volatilitate crescută”, delimitează tabloul Murgoci.
Anticiparea sa pozitivă este argumentată prin creșterea economiei locale peste prognoza de majorare a PIB la nivel mondial, coroborată cu interesul investitorilor de a căuta active riscante care să ofere randamente bune.
Unde sunt așteptările reținute și pesimiste
Pe un avans de numai 5,75% al indicelui BET mizează Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș, care indică pentru finalul de an 2018 nivelul de 8.200 de puncte. Argumentul său este că traiectoria descendentă pe care se află acțiunile va continua și la acest început de an, ceea ce va face ca și recuperarea să fie ulterior greoaie, baza de calcul fiind mai coborâtă.
CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Deprecierea leului din acest an a surprins analiștii și brokerii activi pe piața bursieră„Consider că anul 2018 va fi pentru piața de capital, unul volatil, dar care va deschide multe oportunități și mă refer aici mai ales la traderii activi”, spune Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest care se așteaptă să regăsească la finalul anului indicele BET între valorile de 7.000 de puncte și 8.000 de puncte, ceea ce ar însemna un avans marginal față de nivelurile actuale sau chiar un declin al pieței față de 2017. Cu toate acestea, Șerdean întrevede că există oportunități de câștig la BVB: „În indicele BET avem companii valoroase, multe dintre ele generând randamente ale dividendelor considerabile. Cred că cei care vor îmbina analiza tehnică și pe cea fundamentală vor avea un mare plus.”
Pe o scădere de 11% a principalului indice al Bursei de la București mizează Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, acesta indicând nivelul de 6.900 de puncte. „Deși pe parcursul anului e posibil să vedem și niveluri sensibil peste cele din decembrie 2017, în așteptarea dividendelor ce oferă randamente notabil peste cele din piețele dezvoltate (e de luat în calcul totuși nivelul de risc perceput) sau al dobânzilor bancare locale, și cu o economie puternic susținută de consum, precauția anumitor actori economici atenți la mediul intern și internațional cu potențial de incertitudine ar putea impune o abordare mai puțin favorabilă activelor de risc”, avertizează analistul financiar.
Este un șoc ce ar putea fi compensat de listarea cel puțin a unei companii mari pentru a susține lichiditatea și a mări șansele BVB de a trece în liga piețelor emergente. O astfel de promovare a bursei locale „ar aduce energie și entuziasm, lărgind în același timp gama de investitori și maturizând comportamentul de piață în zona titlurilor foarte lichide, cel puțin”, a conchis Cazacu.