Autoritatea de Supraveghere Financiară va verifica prevederile legale incidente piețelor de capital pentru a vedea cât de sigure sunt plasamentele fondurilor de pensii românești în compania Digi Communications, înregistrată în Olanda și care, potrivit unor informații obținute de Profit.ro, ar putea fi delistată în orice moment fără obligativitatea unei oferte de retragere prevăzută de legile care guvernează bursa locală. Este motivul pentru care un fond mare de pensii nu a dorit să investească în acțunile Digi. La sfârșitul săptămânii trecute, Darius Vâlcov, cel care veghează la programul de guvernare al actualei majorități, a ridicat o serie de întrebări legate de listarea Digi și de bilanțurile financiare ale companiei.
Acțiunile Digi Communications (DIGI) sunt tranzacționate la minimele absolute de la listarea companiei la bursă, în luna mai a anului 2018, contextul în care emitentul care deține operatorul telecom RCS&RDS a raportat săptămâna trecută înjumătățirea profitului net semestrial la 15,3 milioane euro, de la 31,83 milioane euro în perioada similară a anului trecut, dar știrile negative continuă să vină.
După ce Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului Viorica Dăncilă, a pus la îndoială elemente din operațiunile companiei, dar și plasamentele fondurilor de pensii românești, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să se sesizeze în baza informațiilor vehiculate în spațiul public.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vâlcov a declarat că așteaptă răspunsuri de la supraveghetorul pieței de capital asupra condițiilor în care s-a listat Digi și în care fondurile de pensii românești au realizat plasamente pe acest emitent, ale cărei titluri au scăzut de la 40,00 lei/acțiune, prețul ofertei publice de listare din luna mai, la 27,80 lei/acțiune, minim atins ieri, și care se traduce cu un impact negativ de 30,50% pentru investitorii care au cumpărat titluri înainte de intrarea acestora în ringul Bursei de Valori București.
Vâlcov a solicitat ASF să afle dacă banii a 3 milioane de români, cotizanți la fondurile de pensii, au mers în oferta Digi și dacă au plecat mai departe într-un offshore al operatorului telecom din Cipru.
UPDATE ora 17.25 Digi a reacționat la toate aceste afirmații, transmițând următorul punct de vedere:
"Respingem afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român și constatăm că am devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare.
Nu facem politică și nu vrem să fim implicați în jocuri politice. Însă, ne simțim datori față de abonații, investitorii, partenerii și angajații noștri să corectăm informațiile eronate pe care cineva le aruncă împotriva noastră în spațiul public.
Digi|RCS & RDS este o societate care își desfășoară de aproape 25 de ani activitatea preponderent în România. Societatea RCS & RDS S.A. a investit din 2010 până în prezent peste 2 miliarde EUR pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile. Aceste investiții au fost făcute în beneficiul a milioane de abonați, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la prețuri foarte avantajoase. Și datorită investițiilor făcute de Digi|RCS & RDS în dezvoltarea rețelelor sale din România, această țară se mândrește azi cu una dintre cele mai bune poziții în clasamentele mondiale privind viteza internetului.
Digi|RCS & RDS a virat, în ultimii zece ani, peste 1 miliard de euro la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din țară.
Când s-a decis listarea acțiunilor Digi|RCS & RDS pe o piață publică, pentru că am vrut să continuăm să contribuim la dezvoltarea pieței din România, am ales Bursa de Valori București. Astfel că, în mai 2017, am finalizat un proces îndelungat de listare, prin care oricui i s-a dat ocazia să achiziționeze acțiuni în Digi|RCS & RDS în scop investițional (atât persoanelor fizice, cât și fondurilor specializate), fără niciun beneficiu financiar pentru noi.
Politicianul aruncă o serie de afirmații care induc în eroare și care trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare a informațiilor pentru a crea confuzie și neîncredere într-un sector investițional.
Operăm o afacere sănătoasă, stabilă și ne străduim să o creștem continuu. Datoriile pe care Digi|RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanțat creșterea accelerată a acestei afaceri, pe o piață extrem de dinamică și competitivă, unde nevoia de investiție este continuă. De altfel, gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe piețele europene, în sectorul telecomunicațiilor.
Digi|RCS & RDS a făcut publice, în mod transparent și complet, toate informațiile necesare pentru ca orice investitor să decidă să achiziționeze sau nu acțiuni Digi în deplină cunoștință de cauză. Toate comunicările date în piață înainte, în timpul și ulterior procesului de listare, disponibile pe website-ul www.digi-communications.ro, sunt o dovadă în acest sens.
Prin atacurile la adresa companiei noastre, politicianul denigrează munca a 13.000 de angajați din România și pune sub semnul întrebării o afacere care a transformat compania Digi|RCS & RDS într-unul dintre liderii regionali în comunicații electronice.
Este cel puțin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale românești. Astfel de declarații nu fac altceva decât să diminueze încrederea investitorilor în capacitatea României de a oferi un climat propice dezvoltării de afaceri durabile, care să susțină economia țării și a regiunii”.
Autoritatea de Supraveghere Financiară spune astăzi, în documentul prin care anunță începerea investigației, că Digi este listată prin procedura de pașaportare, aplicabilă oricărui alt emitent dintr-un stat membru al Ununii Europene.
CITEȘTE ȘI FOTO Cristian Sima, fost șef al Bursei din Sibiu, plecat din țară după acuzații de tranzacții prin care unii clienți, inclusiv politicieni, ar fi pierdut bani, și-a scos la închiriere vila din Elveția: "Crăciun și Revelion cu brokerul fugar!"În piață, contestările sunt legate mai cu seamă de faptul că investitorii au putut intra doar cu acțiuni de clasă „B” într-o firmă de drept olandeză, unde nu au drepturi cât echivalentul free-float-ului real al companiei.
Dumitru, investitor cu experiență de peste 20 de ani la Bursa de Valori București, și acționar la Digi, își pusese în calendar data Adunării Generale de Bilanț, cu gândul că va participa. În dimineața zilei respective a verificat convocatorul pentru a vedea unde să se deplaseze, însă a fost surprins să vadă că AGA se ține la hotelul Radisson Blu, din apropierea Aeroportului Schiphol din Amsterdam. „Cine să se mai ducă până acolo?!”, era contrariat investitorul.
Potrivit unor surse din piața de capital, fondul de pensii administrat NN de la Pilonul II, pe atunci cu actualul director general al BVB, Adrian Tănase, la timonă, nu ar fi cumpărat acțiuni Digi tocmai pentru lipsa unei protecții integrale sub legislația pieței de capital. Practic, Digi s-ar putea delista în orice moment, prin firma olandeză, fără a fi nevoie să strângă cele 95% din titluri care permit ieșirea de la cota bursei sub legislația pieței de capital românești. Temerea de a se găsi captivi într-o societate delistată ar fi cântărit decisiv în hotărârea fondului de pensii NN de a nu investi în Digi.
Profit.ro a adresat la începutul lunii iunie, în cadrul Forumului Investitorilor Individuali, reprezentanților Digi întrebarea dacă este adevărat că societatea se poate delista în orice moment și dacă intenționează să schimbe această realitate juridică pentru a atrage mai mulți investitori. Oficialii au declinat să răspundă la întrebare, dar au spus că toate informațiile necesare erau disponibile în prospectul de emisiune.
Din nou, povești cu securiști...
Utilizarea banilor contribuabililor pentru achiziția de acțiuni Digi l-a contrariat pe Vâlcov: „Poate la un moment dat ne vor spune de ce s-au grăbit 4 milioane de pensionari să cumpere acțiuni Digi”, a declarat acesta. “Doar pentru că e televiziunea prin care unitatea militară SRI își transmite informațiile?”, a susținut acesta, fără să indice însă și dovezi în acest sens.
... și cu „penali”
Vâlcov pune la îndoială nu numai datele de evaluare fundamentale, dar chiar aspecte juridice legate de Digi. „Aveau voie fondurile de pensii să achiziționeze acțiuni la o companie urmărită penal?”, a declarat acesta. Informații cu privire punerea în mișcare a urmăririi penale a RCS&RDS și ai unor oficiali ai grupului de către Direcția Națională Anticorupție au survenit chiar în timpul derulării ofertei publice, în luna mai a anului trecut pentru un caz vechi de atribuire a drepturilor de televizare ale meciurilor organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.
Este și contextul în care intermediarii operațiunii de piață au modificat prospectul pentru a permite revocarea unor ordine a investitorilor care doreau să ia în calcul și ultimele date de litigiul penal. Reprezentantul unui investitor instituțional afirma într-o discuție cu Profit.ro că este de urmărit în ce măsură acest aspect al acțiunii penale, aparent neglijabil, nu ar putea declanșa un convenant pentru emisiunile de bonduri realizate anterior de emitent, cu impact major asupra capacității companiei de a rostogoli datoriile.
Problema datoriilor a fost adusă în discuție și de către Vâlcov. Acesta a întrebat dacă nu cumva operatorul telecom este pe capitaluri negative. Conform raportării semestriale, nu este așa, iar activele sunt mai mari decât obligațiile de plată. Astfel, la 30 iunie, activele totale ale Digi se ridicau la 1,51 miliarde euro, fiind cu 12,68% mai mari decât cele de 1,34 miliarde euro de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 13,33%, la 1,36 miliarde euro, de la 1,20 miliarde euro.
Multe dintre întrebările ridicate de Vâlcov, dar care existau și anterior în piață legate de acest emitent, vor primi răspunsuri și din partea autorității de resort. “În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate”, spune comunicatul de azi al ASF.