Electrica SA și-a majorat profitul net de peste 26 de ori în primul semestru din 2018, după dispariția efectelor crizei grave din energie din iarna lui 2017

Electrica SA și-a majorat profitul net de peste 26 de ori în primul semestru din 2018, după dispariția efectelor crizei grave din energie din iarna lui 2017
scris 14 aug 2018

Profitul net al companiei de furnizare și distribuție a energiei electrice Electrica SA a crescut de peste 26 de ori în primul semestru al anului, la 210 milioane lei, față de doar 8 milioane lei în perioada similară din 2017, rezultatul Electrica SA revenind astfel, practic, la normal, în condițiile în care cel extrem de slab din primele 6 luni ale anului trecut a fost determinat de criza gravă survenită pe piața de energie în iarna lui 2017.

Temperaturile extrem de scăzute, care au dus la creșterea amplă a consumului, precum și producția insuficientă de energie, în special pe segmentul cel mai ieftin, cel hidro, au făcut ca prețurile de vânzare angro de pe piața spot să explodeze în primele 2 luni din 2017, ajungând și la 650 lei/MWh, fapt ce a determinat mai mulți furnizori majori de energie să solicite intrarea în insolvență, unii pierzându-și și licențele și intrând în faliment. Aceștia și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru acea perioadă, precum și sumele necesare pentru a o achiziționa, fiind astfel forțați fie să cumpere, dacă-și permiteau, energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare a OPCOM, la prețuri extrem de mari, fie să solicite insolvența sau retragerea de pe piață.

Urmărește-ne și pe Google News

În calitate de furnizor de ultimă instanță, prin divizia de profil Electrica Furnizare, Electrica SA a fost obligată, potrivit legislației în vigoare, să preia o parte dintre clienții acestor companii care n-au mai putut furniza energie pentru consumatorii din portofoliile proprii, ceea ce i-a afectat de asemenea rezultatele financiare. Astfel, din aceste motive, în primul trimestru din 2017, Electrica SA a șocat investitorii de la BVB, afișând pierderi de peste 51 milioane lei. Ulterior, la jumătatea anului trecut, compania a revenit pe profit, însă cu un plus de doar 8 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Adevărul despre garantarea serviciilor turistice CITEȘTE ȘI Adevărul despre garantarea serviciilor turistice

"Profitul operațional înregistrat în primul semestru al acestui an a fost de 261 milioane lei, având o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când grupul a înregistrat un profit operațional de numai 18 milioane lei, în principal din cauza prețurilor crescute de achiziție de energie în S1 2017, ca urmare a crizei de pe piața de energie de la începutul anului trecut. Cheltuielile cu achiziția de energie au scăzut cu 262,7 milioane lei, sau 17%, la 1,269 miliarde lei în perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2018, de la 1,531 miliarde lei în aceeași perioadă a anului precedent, când s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor energiei electrice", se arată în raportul semestrial pe 2018 al Electrica SA.

Veniturile totale ale companiei au scăzut cu 1% în S1 2018, la 2,654 miliarde lei, în condițiile în care majorarea cu 3% (40 milioane lei, la 1,244 miliarde lei) a încasărilor de pe segmentul de distribuție a energiei a fost compensată de reducerea cu 8% (166 milioane lei, la 1,979 miliarde lei) a veniturilor de pe segmentul de furnizare, în principal ca urmare a variației prețurilor pe piața de echilibrare. 

Potrivit Electrica SA, volumul investițiilor în rețelele de distribuție a energiei operate de companie, în primele șase luni ale anului 2018, a fost de 289,5 milioane lei, în creștere cu 30,4 milioane lei, respectiv 12%, de la 259 milioane lei în primul semestru al anului 2017.

Electrica SA este companie privată listată la BVB, însă cel mai mare acționar al său este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital. Grupul controlează cel mai mare furnizor de energie electrică din țară și trei dintre operatorii concesionari regionali de rețele de distribuție a energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica furnizare
electrica distributie
pret energie
scumpire energie
opcom
pzu
criza energie