Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, și-a majorat cu 15,93% profitul net în prima jumătate a anului, la 182,3 milioane lei, pe seama creșterii cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice produse în pofida scăderii producției, determinată de majorarea cu 22% a prețului de vânzare pe piața concurențială a contractelor bilaterale, unde Nuclearelectrica și-a plasat 79% din energia vândută.
Anul acesta, ca urmare a liberalizării totale a sectorului, Nuclearelectrica nu a mai fost obligată să livreze o parte din energia produsă la prețuri reglementate stabilite de ANRE, mai mici decât cele de pe piețele concurențiale administrate de OPCOM. Astfel, 79% din vânzările companiei s-au efectuat pe bază de contracte bilaterale, iar restul pe piața pentru ziua următoare și piața intraday.
Pe piața contractelor bilaterale, prețul mediu de vânzare obținut de Nuclearelectrica a fost de 197,68 lei/MWh în primul semestru din 2018, cu 22% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Acest lucru a compensat scăderea cu 19,5% a prețului mediu obținut pe piața spot (unde compania și-a plasat doar 21% din vânzări), dar și scăderea cu 1,9% a producției de energie.
Din aceste motive, veniturile din vânzarea energiei electrice au crescut cu 11,3%, la 968,6 milioane lei. Totalul veniturilor din exploatare ale Nuclearelectrica a avansat cu 12,7%, la peste 1 miliard de lei. Totodată, au crescut și cheltuielile de exploatare, fără depreciere și amortizare, cu 15%, la 519,3 milioane lei.
Nuclearelectrica și-a realizat programul de investiții în S1 2018 din punct de vedere valoric în proporție de doar puțin peste 30% (74,58 milioane lei din 244,86 milioane lei), nivel superior totuși celui din primele luni din 2017, care a fost de doar 21%.
"În analiza gradului valoric trebuie luat în considerare faptul că acesta poate diferi de gradul de realizare fizic; astfel, dacă un proiect de investiții a fost finalizat cu succes, gradul de realizare fizic este de 100%, însaă gradul de „realizare” valoric poate fi subunitar, respectiv mai mic de 100%, dacă proiectul a fost implementat la un cost mai mic decât sumele bugetate; aceste economii reprezintă beneficii pentru societate, deoarece aceleași rezultate se obțin cu resurse mai mici", se explică în raportul semestrial al Nuclearelectrica.