INFOGRAFICE Seele (OMV): Coronavirusul va infecta și piețele de gaze din Europa. În România, impactul va fi mai redus

INFOGRAFICE Seele (OMV): Coronavirusul va infecta și piețele de gaze din Europa. În România, impactul va fi mai redus
scris 11 feb 2020

Grupul austriac OMV, principal acționar al OMV Petrom, intenționează să-și majoreze volumul de gaze vândute în cursul acestui an în pofida unor prețuri mai mici estimate, bazându-se pe faptul că prețul gazelor din România nu va înregistra o scădere de preț similară celei din Europa Occidentală. În opinia șefului OMV Rainer Seele, prețurile de pe piețele din Vestul continentului, spre deosebire de cele din România, vor fi influențate negativ de o creștere a ofertei cauzată de deturnarea cargo-urilor cu gaz natural lichefiat (GNL) ca urmare a epidemiei de coronavirus din China.

Anul trecut, în pofida scăderii producției de gaze naturale cu 7% față de 2018, OMV Petrom a fost responsabil cu vânzarea către terți a peste 47,24 TWh (34,5% din vânzările totale ale OMV - către terți și către companii din grup), în creștere cu 8,3 TWh față de contribuția pe care a avut-o în anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

“Prețurile la gaze se vor situa anul acesta puțin sub cele de anul trecut (OMV a realizat un preț mediu de 11,9 euro/MWh - n.r.), pe care le-am considerat nesatisfăcătoare. Impactul asupra prețurilor de pe piața din România va fi mai redus decât cel de pe piețele vest-europene. Acest lucru pot să vi-l confirm”, a declarat Rainer Seele.

CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la \ CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la "când" la "dacă"

Asta în condiția în care șeful OMV estimează o continuare a scăderii producției în România.

Anul trecut, OMV a realizat un preț mediu la gazele vândute de 11,9 euro/MWh. Acest preț ar fi fost și mai redus dacă ar fi ignorate cantitățile (aproximativ 50 TWh) și prețurile (aproximativ 23 euro/MWh) din România.

“Ca urmare a răspândirii coronavirusului în China, vedem că ajung din ce în ce mai multe cargo-uri cu GNL în Europa, fapt ce are un impact negativ asupra prețurilor de hub, în special asupra celor din Europa de Nord-Vest. Acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o amplificare a cererii care să acopere volumele suplimentare care vor veni dinspre China sau de un supermedicament care să reducă rata de răspândire a coronavirusului”, a declarat Seele.

Acesta este, în opinia șefului OMV, un element suplimentar menit a dezechilibra raportul dintre cerere și ofertă pe piața europeană, care și așa era caracterizată de supraofertă, ca urmare a iernii blânde și a gradului ridicat de gaz înmagazinat.

2019 este primul an în care vânzările de gaze ale OMV Petrom s-au situat peste nivelul producției interne.

În ultimii trei ani precedenți, vânzările către terți ale companiei din România se situau cu aproximativ 10-12 TWh sub nivelul producției interne (restul fiind gaz utilizat la centrala de la Brazi pentru producerea de electricitate, vânzări către companii din grup și gaz pentru consum tehnologic propriu).

În 2019, vânzările către terți s-au situat la nivelul producției interne (47 TWh), iar vânzările totale (mai puțin consumul tehnologic propriu) au depășit cu 7 TWh producția internă a companiei.

Foarte probabil, diferența dintre producție și vânzări reprezintă importuri de la compania-mamă, care a preferat să vândă pe piața din România ca urmare a ecartului de preț dintre piața internă și cea austriacă.

Chiar dacă luăm în calcul tarifele de transport (din Austria și Ungaria), care s-au ridicat la 4-5 euro/MWh, era profitabil ca OMV să prefere să vândă pe piața din România, atât timp cât ecartul de preț (OPCOM/BRM vs CEGH) a fost de 6,4 euro/MWh în primul trimestru al anului trecut, de 6,6 euro/MWh în trimestrul al doilea, de 12,5 euro în trimestrul al treilea și de 8,2 euro/MWh în ultimul trimestru.

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, Christina Verchere, scăderile de preț mult mai timide de pe piața autohtonă au ca principală cauză capacitatea de interconectare limitată cu piețele vecine. Cu alte cuvinte, capacitățile de import gaz la prețuri mai scăzute sunt limitate, ceea ce reduce efectul asupra ofertei a gazul de import ieftin și majorează totodată tarifele de transport (acestea fiind scoase la licitație de operatorii de transport).

“Prețul mediu al gazelor de pe piețele centralizate din România din cel de-al patrulea trimestru au fost de 21,2 euro/MWh, cu 13% mai redus decât cel din trimestrul similar al lui 2018. Prețurile gazelor pe piețele di România au scăzut cu un ritm mai redus comparativ cu cele de pe hub-urile europene ca urmare a capacității de interconectare limitate a României, ceea ce se reflectă în dinamica dintre cerere și ofertă de pe piața locală”, a afirmat Verchere cu ocazia prezentării rezultatelor OMV Petrom pe trimestrul al patrulea.

OMV Petrom va plăti 27 milioane euro companiei-mamă pentru participația pe care aceasta o deține în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria CITEȘTE ȘI OMV Petrom va plăti 27 milioane euro companiei-mamă pentru participația pe care aceasta o deține în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria

OMV ar putea avea o surpriză însă dacă speră să vândă în 2020 o cantitate similară sau mai mare ca cea din 2019 pe piața din România. Anul acesta și piața din România va fi una caracterizată de supraofertă.

În depozite sunt înmagazinați în prezent aproximativ 25 TWh, iar la finalul ciclului de iarnă vor rămâne probabil depozitați 15 TWh, față de cei 3,7 TWh existenți în depozite pe 1 aprilie 2019.

Orice majorare a importurilor se va adăuga la cei 11-12 TWh existenți în depozite și va pune o presiune suplimentară pe prețuri. Cum de la 1 iulie va fi eliminat prețul reglementat de 68 de lei/MWh pentru gazul furnizat consumatorilor casnici și CET-urilor, OMV Petrom va dori să majoreze prețurile pentru a-și “recupera” din “paguba” produsă de OUG 114, iar un eventual import de gaze de la compania mamă îi va încurca planurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
seele
verchere
omv
petrom
gaze