Conducerea companiei Antibiotice Iași propune distribuirea unui dividend cu randament net mai mic de 2%, în condițiile în care-și planifică cheltuieli de investiții de 23,5 milioane lei, în cea mai mare parte pentru calculatoare și licențe software. Acționarul majoritar, Ministerul Sănătății, va încasa numai 3,55 milioane lei.
Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Antibiotice Iași (ATB) a aprobat repartizarea a profitului net de 34,30 milioane lei. Nu mai puțin de 27,59 milioane lei din acest câștig ar urma să plece la capitolul „alte rezerve”, în timp ce numai 6,71 milioane lei, echivalent cu 19,55% din rezultatul net, va fi repartizat către acționari sub formă de dividende.
Acționarul majoritar, Ministerul Sănătății, cu o deținere de 53,02% din titlturi, va primi 3,55 milioane lei, iar încasările la care sunt îndreptățiți acționarii investitori de portofoliu se ridică la 3,15 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregăteșteValoarea dividendului brut propus este de 0,009991506 lei/acțiune care, calculată la nivel net și raportată la prețul de închidere de ieri de 0,4650 lei/acțiune, conferă titlurilor Antibiotice un randament de numai 2,04%, peste media depozitelor bancare, dar semnificativ sub valorile cu care au obișnuit acționarii cea mai mare parte a companiilor ale căror acțiuni se află în structura indicelui BET.
Remunerația redusă care are și neajunsul unei plăți târzii pe 20 septembrie, este consecința deciziei conducerii societății de a aloca suma de 23,54 milioane lei pentru cheltuieli de investiții în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, precum și programe informatice. Finalizarea investițiilor începute anul trecut, spune compania în comunicatul oficial, ar urma să-i propulseze, din anul 2020, exporturile în piețe cheie precum Europa, SUA și Canada.
Antibiotice și-a asigurat 35% din venituri din exporturi. Livrările către Vietnam au avut în mod particular o dinamică sporită, +37%, iar recent societatea și-a deshis propria ei reprezentanță în Ucraina.
În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a fost aprobată, de asemenea, prelungirea cu 12 luni a plafonului de garantare în valoare de 30 milioane lei contractat de la EximBank.