OMV plusează în partida Neptun Deep: Estimăm că anul viitor vom adopta decizia finală de investiție!

OMV plusează în partida Neptun Deep: Estimăm că anul viitor vom adopta decizia finală de investiție!
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 aug 2019

Calmarea acționarilor pare a fi principala strategie de comunicare a OMV Petrom și a companiei mamă, OMV, referitoare la informațiile privind intenția partenerilor săi americani de la ExxonMobil de a-și vinde participația de 50% din Neptun Deep. Șefii OMV de la Viena nu numai că susțin, ca și colegii lor de la București, că nu există o scrisoare oficială din partea companiei americane "cu privire la modificări în acționariatul proiectului", dar au și plusat, anunțând că se așteaptă la adoptarea unei decizii de investiție favorabile anul viitor.

“Așadar, în cazul în care Neptun (Deep - n.r.) va deveni operațional, ceea ce ne așteptăm în prezent, deci dacă luăm decizia finală de investiție anul viitor, Neptun va începe să producă aproximativ în 2024-2025, ceea ce ar însemna încă 70.000 de barili pe zi“, a răspuns șeful diviziei Upstream a OMV, Johann Pleininger, unui analist Credite Suisse, care a întrebat dacă ținta de producție pentru 2025 de 600.000 de mii de barili pe zi conține sau nu și producția din Neptun Deep.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că, în același timp, conducerea OMV Petrom de la București, care ar trebui să adopte decizia finală de investiție, susținea, în raportul cu rezultatele pe primul semestru, că "mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde, în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră".

Anul trecut, invocând efectul negativ al legii offshore și a OUG 114, OMV Petrom a anunțat amânarea unei decizii finale de investiție, neavansând însă niciun termen.

Austriecii de la OMV susțin că nu au fost informați oficial despre intenția ExxonMobil de a abandona gazele românești din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Austriecii de la OMV susțin că nu au fost informați oficial despre intenția ExxonMobil de a abandona gazele românești din Marea Neagră

În prealabil, șeful OMV fusese chestionat de un analist al băncii americane JP Morgan pe tema Neptun Deep: “Până acum nu avem nicio informație oficială, nici de la ExxonMobil, nici de la Guvern, cu privire la modificări în acționariatul proiectului. Dacă vom avea, vom reveni (cu informația – n.r.)”.

Citită cu atenție, de fapt, declarația șefului OMV nu exclude existența unei scrisori oficiale din partea Exxon care să comunice intenția de vânzare a sucursalei din România sau a participației la Neptun Deep, ci sugerează că nu există nici o informație "oficială" referitoare la modificarea "acționariatului" proiectului. Și nici nu poate exista deocamdată, pentru că modificarea acționariatului are loc numai după efectuarea vânzării participației de 50%, iar, în cazul în care este vândută nu participația, ci întreaga companie subsidiară deținătoare a licenței din România, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), nici măcar nu va avea loc vreo modificare în structura acționariatului.

Deși informația referitoare la intenția Exxon de a-și vinde participația la Neptun Deep a apărut pe surse în presă încă de la mijlocul lunii ianuarie, până în prezent, toată lumea, de la guvernanți (printre care și ministrul energiei Anton Anton) la OMV Petrom, face tot ce este posibil pentru a evita să o confirme, chiar dacă nimeni nu o infirmă categoric.

Guvernanții, dar și oficialii OMV Petrom și OMV, profită de faptul că Exxon nu a făcut niciun anunț public în acest sens. Numai că practica americanilor este să anunțe de obicei deal-urile numai după efectuarea lor.

În prezentarea cu rezultatele pe cel de-al doilea trimestru ale ExxonMobil, Neptun Deep lipsește cu desăvârșire. Nu este prezent nici pe slide-ul cu principalele proiecte ale companiei și nici pe cel cu activele scoase la vânzare, unde sunt enumerate active din Golful Mexic, Azerbaidjan și Norvegia și “altele”.

Faptul că Neptun Deep nu este cuprins între activele enumerate de ExxonMobil nu reprezintă o confirmare că nu este de vânzare, ci mai degrabă că gigantul american nu se așteaptă la o vânzare “ușoară” din care să obțină o sumă considerabilă.

ExxonMobil: Suntem în discuții în vederea vânzării și altor active, pe care nu le-am făcut publice

Vicepreședintele Exxon, Neil Chapman, a recunoscut, într-o prezentare efectuată în fața analiștilor, că suma pe care compania estimează că o va încasa din vânzarea de active, 15 miliarde de dolari până în 2021, “este una riscantă”.

“Anticipăm ca pe unele dintre activele puse pe piață la vânzare să nu obținem un preț care să reflecte valoarea pe care noi o estimăm. Suntem în discuții în vederea vânzării și altor active, pe care nu le-am făcut publice, și, deci, pe care nu le-am enumerat în lista din prezentare”, a declarat Chapman.

EXCLUSIV FOTO Proprietarul uneia dintre cele mai active autogări din București ridică un ansamblu rezidențial CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarul uneia dintre cele mai active autogări din București ridică un ansamblu rezidențial

În plus, este foarte probabil ca Exxon a decis să listeze numai zăcămintele pentru care există cerere (zăcăminte în exploatare). Potrivit unui raport Deloitte pe 2018, în ultimii ani fuziunile și achizițiile din domeniul de petrol și gaze sunt în scădere, iar cele din upstream reprezintă doar 50% din totalul tranzacțiilor efectuate în domeniu.

Evoluția tranzacțiilor din sectorul upstream la nivel global. Tranzacțiile cu zăcăminte în fază de explorare/descoperiri reprezintă cel mai redus procent din valoarea tranzacțiilor totale efectuate

Și mai îngrijorător pentru Exxon, dar și pentru OMV Petrom sau Guvernul României este faptul că, din tranzacțiile din upstream, majoritatea se referă la zăcăminte deja productive sau aflate în fază de dezvoltare. În ultimii doi ani, doar 3,5%, în 2017, respectiv 7,5%, în 2018, din totalul valorii tranzacțiilor din upstream la nivel global, au reprezentat vânzări de active în fază de explorare/descoperiri, cum este cazul Neptun Deep.

Cu alte cuvinte, chiar dacă este interesat să vândă, Exxon va găsi mai dificil un cumpărător pentru participația sa de 50% din Neptun Deep, în comparație cu celelalte zăcăminte, deja productive, scoase pe piață. Însă, dacă zăcământul este scos la vânzare, compania americană, care este și operator, nu are niciun motiv să adopte o decizie finală de investiție, ceea ce ar contrazice afirmațiile OMV.

De altfel, și Pleininger a recunoscut că estimarea producției OMV de 600 de mii de barili echivalent petrol pentru 2025 nu cuprinde producția Neptun Deep. Acesta a precizat că în prezent, OMV are o producție de 500.000 de barili pe zi, care urmează să crească anul viitor cu încă 30.000 de barili pe zi, ca urmare a majorării producției din Malaezia. Tot din Malaezia vor veni suplimentar alți peste 30.000 de barili pe zi până în 2023-2024. În plus, va începe și producția în zăcământul Achimov, pe care OMV în deține în Rusia, de 80.000 de barili pe zi. În total, 640-650 de barili pe zi, fără a lua în calcul eventualul succes pe care OMV l-ar putea înregistra în operațiunile de explorare din Mexic sau Malaezia.

O eventuală începere a producției în Neptun Deep, din ce în ce mai improbabilă, în pofida optimismului șefului OMV, ar majora producția austriecilor cu alți 70.000 de barili pe zi sau 10,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
exxon
neptun deep