În condițiile în care acționari de portofoliu și cei mai mulți dintre cei care au primit acțini prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90 nu au subscris la majorarea de capital de la Zentiva România, compania-mamă din Cehia, deținută la rândul ei de fondul american de investiții Advent, a ajuns la o participație de aproape 96%, cu un procent peste pragul care permite delistarea.
Producătorul celebrului Algocalmin, Zentiva România (SCD), înregistrează în prezent condițiile pentru ca acționarul majoritar să declanșeze procedurile de delistare, după derularea unei operațiuni de majorare de capital social cu aport în numerar, ce a avut slabă participare din partea terților investitori.
Din totalul de 300 milioane acțiuni noi oferite în cadrul operațiunii de piață la prețul de preferință de 0,1000 lei/acțiune, numai 280,05 milioane titluri au fost subscrise, respectiv 93,35% din totalul ofertei, procentaj apropiat de deținerea de 93,28% a majoritarilor de la Zentiva Group din Cehia, la rândul lor preluați anul trecut de fondul american de investiții Advent de la consorțiul francez Sanofi. Restul de 189,94 milioane de acțiuni nesubscrise vor fi anulate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGAÎn urma operațiunii de piață care a majorat capitalul social al companiei la 69,7 milioane lei, Zentiva Group și-a majorat participația la la 95,95%, depășind cu aproape un procent pragul care permite declanșarea operațiunilor de delistare.
După valul de delistări din 2015 de la desființarea pieței Rasdaq, piața reglementată a Bursei de Valori a mai pierdut emitenți, respectiv firma Albalact, producătorul laptelelui Zuzu și Fulga, preluat de francezii de la Lactalis, Stirom București, delistată de noul majoritar din Portugalia, grupul BA Vidro și Boromir Prod, unde omul de afaceri Constantin Boromiz a reușit să concentreze peste 95% din titlurile companiei.