Efectul Crizei Coronavirusului: Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 74% în trimestrul al doilea. Pierdere în upstream, pentru prima dată de la privatizare

Efectul Crizei Coronavirusului: Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 74% în trimestrul al doilea. Pierdere în upstream, pentru prima dată de la privatizare
scris 29 iul 2020

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, și-a redus profitul pe trimestrul al doilea, în care s-au simțit din plin efectele măsurilor de carantinare a economiei și populației, cu 74%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și cu 67% comparativ cu primul trimestru al acestui an. Pentru prima dată de la privatizare, compania a înregistrat o pierdere trimestrială, de 130 milioane de lei, pe segmentul upstream ca urmare a prețurilor reduse la gaze și petrol.

În trimestrul al doilea, OMV Petrom a raportat un profit de 214 milioane de lei, mult sub cel din trimestrul similar al anului trecut, de 823 de milioane, și sub cel din trimestrul întâi, de 653 miloane de lei

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a reprezentat o pierdere de 130 milioane lei, comparativ cu un profit de 774 mil lei in T2/19, in principal din cauza prețurilor mai mici ale țițeiului și gazelor naturale, care au fost parțial compensate de scăderea costurilor de producție, a redevențelor și a cheltuielilor de explorare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea participației suplimentare din Borealis CITEȘTE ȘI OMV vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea participației suplimentare din Borealis

Pe semestru, profitul net al companiei a scăzut cu 56%, de la 1,975 miliarde de lei în prima jumătate a anului trecut, la 867 milioane de lei în perioada ianuarie-iunie 2020.

Odată cu declanșarea crizei Coronavirusului, care s-a suprapus pe o prăbușire a prețului petrolului și a fost accentuată de măsurile de carantinare a economiei și populației, rezultatele OMV Petrom au suferit considerabil.

Astfel, în trimestrul al doilea, valoarea veniturilor din vanzari consolidate a scazut cu 32% comparativ cu perioada similară a anului trecut, influentata negativ de preturi de piata mai mici ale marfurilor si volume mai mici ale vanzarilor de produse petroliere, doar partial compensate de volume mai mari ale vanzarilor de gaze naturale si electricitate.

Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 68% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 30%, iar cele din Upstream 2%, vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti.

În plus, compania a înregistrat și pierderi din detinerea stocurilor de 145 mil lei, in principal ca urmare a unei scaderi abrupte a pretului titeiului.

Rezultatul din exploatare a scăzut la valoarea de 143 mil lei, comparativ cu 969 mil lei in T2/19, în principal ca urmare a mediului de piață nefavorabil, a prețurilor mai mici.

SURPRIZĂ OMV s-a răzgândit: nu mai acordă un dividend de 2 euro/acțiune, ci îl îngheață la nivelul celui din 2018 CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ OMV s-a răzgândit: nu mai acordă un dividend de 2 euro/acțiune, ci îl îngheață la nivelul celui din 2018

Cu toate acestea, OMV Petrom susține că rezultatul financiar net s-a imbunatatit la 87 mil lei in trimestrul al doilea de la 29 mil lei in perioada similară a anului trecut, in principal ca urmare a recunoasterii unui venit din dobanzi rezultat in urma finalizarii procedurilor arbitrale initiate de OMV Aktiengesellschaft la Camera Internationala de Comert de la Paris impotriva Ministerului Mediului din Romania.

"In data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finala in arbitrajul initiat de OMV Aktiengesellschaft („OMV AG”) la Camera Internationala de Comert de la Paris (”ICC”) impotriva Ministerului Mediului din Romania, cu privire la anumite notificari de pretentii neplatite de catre Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrari de dezafectare de sonde si de refacere a mediului. Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului sa ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape intreaga suma solicitata initial) si dobanda aferenta. Impactul deciziei este reflectat in rezultatele pentru T2/20 si se refera in principal la recunoasterea unui venit din dobanzi in rezultatul financiar net", precizează OMV Petrom.

În ceea ce privește segmentul upstream, acesta a raportat o pierdere netă de 130 milioane de lei, prima pierdere netă trimestrială a acestui segment de la privatizare.

Cel mai prost rezultat realizat pe acest segment până în actualul trimestru a fost cel din ultimul trimestru al anului 2014, când a avut loc o criză a prețului petrolului, când compania a raportat totuși un profit de 369 milioane de lei în upstream.

Rezultatul din exploatare al acestui segment, excluzand elementele speciale a reprezentat în trimestrul al doilea al acestui an o pierdere de (130) mil lei, comparativ cu un profit de 774 mil lei in perioada similară a anului trecut, in principal “din cauza preturilor mai mici ale titeiului si gazelor naturale, care au fost partial compensate de scaderea costurilor de productie, a redeventelor si a cheltuielilor de explorare”, susține OMV Petrom.

Compania a reușit să stabilizeze scăderea producției la 3%, apropiată de rata declinului natural al acesteia, la gaze nivelul reducându-se cu 4%.

In Romania, productia de hidrocarburi a fost de 12,77 mil bep, echivalentul a 140,4 mii bep/zi (T2/19: 13,14 mil bep sau 144,4 mii bep/zi). Productia de titei si condensat in Romania a scazut cu 1,2%, la 5,92 mil bbl, in principal din cauza declinului natural. Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 4,1%, la 6,85 mil bep, fiind influentata de declinul natural al principalelor zacaminte (Totea Deep si Lebada Est) si de lucrarile de mentenanta, aspecte partial contrabalansate de contributia sondei de explorare 4461 Totea Sud.

Rezultatele OMV Petrom par a fi fost salvate de performanța segmentului de Downstream, în special Downstream Gas, componenta de energie electrică.

Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale al Downstream Gas a fost 150 mil lei in T2/20 (T2/19: (18) mil lei), sustinut de contributia contractelor forward de energie electrica complementate de veniturile de pe pietele de echilibrare si de servicii tehnice de sistem; rezultatul reflecta de asemenea si efectul nerecurent al unei compensari pentru costurile mai mari inregistrate in 2019 pentru vanzarile de electricitate pe piata reglementata.

Centrala electrica Brazi a avut o productie neta de electricitate in T2/20 de 0,56 TWh, semnificativ mai mare comparativ cu 0,04 TWh in T2/19, atunci cand central

Volumele de vanzari de gaze naturale, deși au fost cu 39% mai mari, au fost sustinute de achizitii substantiale de la terti.

În ceea ce privește carburanții, rata de utilizare a rafinariei Petrobrazi a fost de 89%, iar volumele vanzărilor cu amanuntul mai mici cu 25%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
profit
pierdere
upstream