Guvernul a anunțat la începutul lunii curente, ca parte a planului de relansare economică, înființarea Fondului Român de Investiții (FRI), cu o capitalizare inițială de 300 milioane euro, pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic. Acum, Executivul vrea să transforme Fondul Român de Contragarantare (FRC) în noul Fond Român de Investiții.
De ce este important: Fondul Român de Contragarantare (FRC) a fost înființat în 2009 cu scopul susținerii accesului la finanțare al IMM-urilor, fiind o instituție financiară specializată, cu un capital de 400 milioane lei. FRC este organizat ca societate comercială administrată în sistem dualist și care are ca acționari statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (68%), și Fundația Post-Privatizare (32%).
În 2018, Guvernul Dăncilă a decis ca FRC să acorde garanții în numele statului în cadrul programului guvernamental Investește în tine. Beneficiarii acestor garanții sunt persoane fizice care aleg să investească în propria educație, sănătate, cultură, sport și/sau spațiu construit.
Mai este interesant: Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a insistat ca guvernele pe care le-a girat să înființeze Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, iar în data de 15 noiembrie 2018, Guvernul Dăncilă decis înființarea fondului, cu o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Cum a venit la putere, premierul Orban a anunțat desființarea Fondului Suveran și a vorbit, în același timp, de ”realizarea unui fond de investiții”, idee pe care a reluat-o mai des în ultima perioadă.
CITEȘTE ȘI Impuls de vânzare la BVB. Într-un context de vânzare și pe bursele lumii după contracții economice record, piața românească de acțiuni are cele mai mari deprecieri din ultima lună și jumătate. Acțiunile Băncii Transilvania scad cu 2%Acum, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a arătat că, din punctul de vedere al ministerului, transformarea Fondului de Contragarantare în Fondul Român de Investiții ”este o variantă mai bună, pentru că deja este un fond capitalizat”, față de înființarea unui alt fond.
”Este un fond capitalizat, are expertiză deja și oricum în momentul de față nu derulează practic programe”, a precizat și premierul Orban.
CITEȘTE ȘI Noi cote, stabilite prin lege, pentru veniturile care revin autorităților locale din bugetul de statPlanul de relansare economică al Executivului prevede înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic.
Conform planului guvernamentale, fondul va fi destinat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc.
Capitalizare inițială a Fondului va fi de 300 milioane euro.
În planul oficial difuzat de Guvern se arată că strategia acestuia este înființarea unui fond de investiții tip private equity în jurul căruia, ulterior și eventual, să se coaguleze și alte forme instituționale de susținere a economiei naționale care să poată acționa unitar în aspecte de interes economic pe baza unei strategii naționale agreate trans-partinic.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alegeFondul va putea investi în companii private, în domenii de activitate cu potențial de dezvoltare și avantaj competitiv pentru a susține companiile din aceste domenii precum IT, energie, agricultură etc.
Varianta de constituire a unui astfel de fond este cu o capitalizare inițială a fondului de 300 milioane euro, 200 milioane euro contribuție de la bugetul de stat și 100 milioane euro identificate din FEI.