Acțiunile europene au încheiat săptămâna cu un declin pronunțat după noi scăderi în ședința de vineri și se îndreaptă spre cea mai slabă evoluție lunară din ultimii aproximativ 3 ani.
Astfel, indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut 2,5% la nivel săptămânal după o scădere de 0,8% în ședința de vineri. La nivel lunar, indicele a pierdut circa 8% și se îndreaptă spre cea mai slabă evoluție din luna august 2015.
Bursa de la Paris a pierdut vineri 1,3%, iar indicii principali de la Frankfurt și Londra au coborât cu aproape 1%. La Milano, declinul a fost de 0,7%.
CITEȘTE ȘI Fuziunea Banca Transilvania-Bancpost, un pas mai aproape: rata conversiei acțiunilorTop-ul scăderilor din ședința de ieri a fost condus de producătorul de componete auto Valeo, care s-a prăbușit cu 21% pe bursa de la Paris după ce a redus estimările de creștere, invocând războiul comercial din SUA, pe de-o parte, și Europa, respectiv China, de cealaltă parte.
Și compania concurentă Faurecia a pierdut aproape 6% pe bursa de la Paris după ce a semnat cumpărarea diviziei de sisteme de navigare Clarion a japonezilor de la Hitachi, pentru circa 700 de milioane de dolari.
Pe parcursul săptămânii, scăderile de Europa au fost influențate și de conflictul dintre guvernul Italian și Uniunea Europeană. Comisia Europeană a respins, într-o mutare fără precedent, proiectul de buget al Italiei pe 2019, care preve majorarea deficitului bugetar la 2,4% în 2019, de la 1,8% în 2018. În acest context,Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al CE, a afirmat că Roma "încalcă reglementările UE în mod deschis și conștient".
Declinul din ședința de vineri a fost dictat de evoluțiile bursiere slabe din SUA, în special în cazul companiilor din tehnologie.
Nasdqaq Composite, indicele pieței de tehnologie din SUA, a pierdut peste 2%, în timp ce S&P 500 a scăzut 1,7%.
Rapoartele financiare dezamăgitoare ale Amazon (care a raportat pentru trimestrul III venituri de 56,6 miliarde dolari, în creștere cu 29% față de perioada similară a anului trecut, și un profit de 2,9 miliarde dolari, față de 256 milioane dolari în anul precedent, dar cu anticipări mai slabe pentru trimestrul 4) și Alphabet au realimentat temerile investitorilor legate de dominația titlurilor din sectorul tehnologiei.
În acest context, gigantul retailului online Amazon a încheiat ședința de vineri ieri cu un declin puternic, de 7,8%.
La nivel săptămânal, indicele american S&P 500 a pierdut 8,8%, tranzacționându-se vineri la cel mai redus nivel din luna mai. În ritm lunar, indicele se îndreaptă spre cea mai slabă evoluție din februarie 2009.