Guvernul va putea decide, printr-o simplă hotărâre și prin derogare de la legislația în vigoare, ca la toate companiile de stat să numească manageri fără concurs, cu excepția celor pentru care au fost încheiate acorduri de împrumut cu finanțări internaționale.
Excepția va fi instituită printr-un amendament, a cărei formă este prezentată acum în exclusivitate de Profit.ro.
”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, exceptările de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.883 din 14 decembrie 2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.111/2016, cu modificările ulterioare, se aprobă prin hotărârea de Guvern, în conformitate cu acordurile de împrumut încheiate cu instituțiile financiare internaționale și cu prevederile legale în vigoare, privind transparența decizională și criteriile de performanță referitoare la selectarea pe criterii profesioniste, transparente și meritocratice a conducerilor companiilor cu capital majoritar de stat”, este amendamentul formulat de grupul PSD-ALDE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inițiatorii dau astfel liber Guvernului să numească, fără organizarea vreunui concurs de management, conducerea oricărei companii de stat, mai puțin în cazurile în care astfel de numiri discreționare încalcă acorduri de împrumut încheiate cu instituțiile financiare internaționale.
Un proiect de lege, depus la începutul anului la Parlament, de parlamentari ai actualei puteri, propunea scutirea de la procedura selectării unui management corporativ doar a societăților din industria de apărare Rasirom și Romtehnica precum și a Administrației Națională de Meteorologie.
În comisiile de specialitate, senatorii au inclus, însă, în lista excepțiilor de la OUG nr. 109/ 2011 privind guvernanța coporativă a întreprinderilor publice toate companiile de apă,Tarom, Monitorul Oficial și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), precum și la alte peste 20 de societăți, considerate ca făcând parte din industria de apărare. Printre acestea din urmă se numără IAR, Romaero, Avioane Craiova, Romarm, dar și Șantierul Naval Mangalia sau IOR București.Ajunsă pentru dezbatere la Camera Deputaților, formei OUG 109 modificate de Senat i-au fost pregătite de către deputați noi excepții de aplicare.
Vicepreședintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, liberalul Virgil Popescu, a fost primul care a reclamat și a obiectat la amendamenul inițiat de deputații puterii.
”Proiectul a fost asaltat încă de la dezbaterea din Senat cu amendamente ale PSD, menite să impună excepții de la regula organizării concursurilor pentru conducerea companiilor, astfel încât legea urma să fie lipsită de conținut. Practic, toate marile companii ar fi fost exceptate de la aplicarea legii, iar managerii acestora numiți politic. Cum acest lucru nu putea să treacă neobservat și cum PSD risca să arunce în aer acordurile și înțelegerile cu organismele internaționale, laboratoarele partidului au găsit formula ideală de a se preface că renunță la acest demers, dar de a menține același obiectiv”, afirmă Virgil Popescu.
CITEȘTE ȘI Noua impozitare a contractelor part-time, desființată în comisie de senatoriAcum, majoritatea de guvernământ va păstra, astfel, scutirea de la procedura selectării unui management corporativ doar a societăților din industria de apărare Rasirom și Romtehnica precum și a Administrației Națională de Meteorologie.
Toate celelalte amendamente ale opoziției, inclusiv cel de a nu se modifica nimic în privința managementului corporativ, au fost respinse în comisie și, probabil, vor avea aceeași soartă în la votul din plenul Camerei Deputaților.
Dacă va fi adoptată în această formă de deputați, legea mai trebuie însă promulgată și de președintele Iohannis.