Albert Edwards, analist la banca franceză Societe Generale, spune că un balon speculativ a fost inflamat în acești ani de băncile centrale, care "în mod schizofrenic" simulează măsuri în sens prudențial. La spargerea acestuia, furia cetățenilor se va îndrepta către zona îndreptățită, cea a bancherilor centrali.
Politica dobânzilor zero și injecțiile succesive de lichiditate post-criză echivalează cu îndesarea de credit pe gâtul debitorilor, spune Albert Edwards, Global Strategist la divizia din Londra a băncii franceze Societe Generale. Este o repetare a anilor 2003-2008, când balonul creditului a fost escaladat pentru a precipita o criză financiară.
În 2008, băncile centrale, cele mai vinovate prin incompetența lor, au venit cu scuze false și naive, iar acum lucrurile par a nu fi cu nimic diferite. „Balonul speculativ este vina oricui, numai a lor nu”, afirma Edwards în ultima sa notă către investitori, preluată de Zero Hedge.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, guvernatorul Băncii Angliei, canadianul Mike Carney, susținea declarații în sensul de atenționare față de avansul creditului de consum, însă acestea par ridicole având în vedere politica monetară a instituției pe care o conduce și pare că o impinge într-un nou nivel de schizofrenie.
Pentru analistul de la Societe Generale, problema este simplă: “Baloanele speculative apar în zone precum creditul de consum pentru că ratele de dobândă sunt mult prea jos și ar trebui crescute. Banca Angliei arată o disonanță cognitivă creând datorii împovărătoare pentru milioane de oameni, dar dând vina pe aceștia.
Când balonul se va sparge, însă, oamenii vor ști foarte bine de unde a venit răul. Furia se va îndrepta către bancherii centrali, conchide Edwards.
Dobânda-cheie pentru lira sterlină a fost coborâtă accelerat în timpul crizei financiare din 2007-2008, iar în martie a fost operată o reducere drastică a acesteia, la 0,5%, de la 1,00% anterior. După votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa-numitul Brexit, Banca Angliei a mai efectuat o tăiere, la 0,25%, pentru a relaxa condițiile monetare într-un context de aversiune la risc a investitorilor.