Acționarii BVB au aprobat fuziunea cu Sibex. Un arbitraj pentru un randament de 15% pe termen scurt s-a deschis pentru acționarii care au votat „împotrivă”

Acționarii BVB au aprobat fuziunea cu Sibex. Un arbitraj pentru un randament de 15% pe termen scurt s-a deschis pentru acționarii care au votat „împotrivă”

Sursa foto: Michael Brown / dreamstime.com

scris 12 apr 2017

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București a votat astăzi pentru fuziunea cu Sibex. Pentru acționarii care au votat împotrivă sau nu au participat la AGEA se deschide posibilitatea de a formula cereri de retragere. Aceștia ar putea beneficia de un preț apropiat de 35 de lei/acțiune, cel rezultat din evaluarea în vederea fuziunii, cu aproximativ 15% peste cel de 30-31 lei/acțiune din piață.

Fuziunea dintre Bursa de Valori București și Sibex Stock Exchange, o poveste spusă și respusă în anii de „boom” bursier, s-a consumat aproape în anonimat 10 ani mai târziu. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la BVB a votat astăzi, cu 97,61% din voturile exprimate pentru fuziunea prin absorbție cu operatorul de piață din Sibiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportul de schimb este de 0,012, ceea ce înseamnă că acționarii Sibex vor primi câte o acțiune BVB la fiecare 83 de titluri deținute la Sibiu. Raportul este rezultatul evaluării care a stabilit valoarea de piață a Bursei de Valori București la 275,29 milioane lei (60,90 milioane euro), iar cea a Bursei de la Sibiu de 14,40 milioane lei (3,18 milioane euro).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania din spatele RCS&RDS se listează la Bursa de Valori București la o evaluare între 2 și 3 miliarde euro. Reacția brokerilor: Va fi una dintre listările mari, este evenimentul anului CITEȘTE ȘI Compania din spatele RCS&RDS se listează la Bursa de Valori București la o evaluare între 2 și 3 miliarde euro. Reacția brokerilor: Va fi una dintre listările mari, este evenimentul anului

O posibilitate de arbitraj s-a deschis astfel pentru acționarii care au votat „împotrivă” sau nu au participat la AGEA. Aceștia își pot exercita dreptul de retragere, conform legii 31/1990 a societăților comerciale care prevede că în cazul unei fuziuni, acționarii care nu au fost de acord pot solicita retragerea din societate la un preț așteptat de evaluator.

Așteptările unor acționari este că prețul la care să li se ofere retragerea ar trebui să se apropie de cel de 35,8724 lei/acțiune are a rezulat din evaluarea realizată la nivelul lui decembrie 2016 în vederea stabilirii raportului de schimb pentru fuziunea BVB-Sibex.

Cum în piață, în ultimele săptămâni prețurile de tranzacționare, prețurile acțiunilor BVB au fost de 30-31 lei/acțiune, aceasta lasă loc posibilitatea unui arbitraj preț de un randament de 15-20% pe un termen foarte scurt pentru acționarii care nu au votat pentru fuziune. Cvorumul în AGEA a fost de 62,88% din capitalul social al BVB.

O parte dintre acționarii prezenți la AGEA erau interesați de această posibilitate și au întrebat conducerea Bursei și departamentul juridic dacă beneficiază de dreptul de retragere. Răspunsul a fost favorabil.

EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash

Conform proiectului de fuziune votat astăzi favorabil de acționari, BVB va emite un număr maxim de 401.401 acțiuni noi, nominative, ordinare, dematerializate, fiecare titlu având valoarea nominală de 10 lei, urmând ca valoarea capitalului social al BVB să fie majorată de la nivelul de 76,74 milioane lei la valoarea maximă de 80,75 milioane lei. În urma procesului, capitalul social al Bursei de Valori București va fi împărțit în maxim 8,07 milioane acțiuni.

Acțiunile nou emise vor fi alocate acționarilor Sibex înregistrați la o dată care urmează să fie stabilită ulterior. Fuziunea dintrre Bursa de Valori București și Sibex a fost aprobată de principiu la Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț a BVB din primăvara anului trecut, însă aceasta este prima dată când sunt furnizate date concrete privind parametrii operațiunii de piață.

Fuziunea a trecut prin CSAT

În AGEA, președintele Bursei, Lucian Anghel, a spus, în prezentarea proiectului de fuziune, că procesul este supus avizării Consiliului Concurenței cu notificarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Aceasta a stârnit nedumerire în Adunare. „Ce caută compania privată BVB în CSAT?!”, a întrebat Dan Paul, membru în CA al Bursei din partea Asociației Brokerilor. „Lucrăm cu informații clasificate?”

Aceasta a stârnit contre în el și președintele Anghel, care spunea că trebuia să consulte informațiile respective în board și nu să deschidă o discuție în AGA, cu atât mai mult cu cât a fost după vot.

„E dreptul meu de acționar să pun o întrebare”, a răspuns Paul, adăugând că nu a primit vreo lămurire pe această temă nici în Consiliul de Administrație. Reprezentanta departamentului juridic a menționat legea și articolul care cere ca în cazul unor concentrări economice, Consiliul Concurenței să notifice CSAT.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
sibex
csat
lucian anghel
bursa
fuziune
dan paul
asociatia brokerilor