Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Sursa foto: Terrance Emerson / dreamstime.com

scris 17 mar 2017

Investitorii pe termen lung vor avea probleme în a găsi oportunități de plasamente care să fie rentabile și în ultimii ani, în condițiile în care acțiunile și bondurile sunt supraevaluate, spune Przemyslaw Kwiecien, analist-șef al grupului financiar XTB. “Nu aș cumpăra acțiuni acum.”

Tendința a fost puternic pozitivă la acest început de an, dar există temeri că acest trend vechi de 8 ani se poate încheia în curând. Przemyslaw Kwiecien, analist-șef al X-Trade Brokers, furnizor de servicii financiare din Polonia, care în România operează un „pool” de tranzacționare forex, este unul dintre cei care împărtșesc această viziune. Modelul său pentru un ciclu de 10 ani îi spune că – la actualele niveluri de evaluare de pe bursele lumii – nivelul de alocare ar trebui să fie 10% în acțiuni și 90% în cash.

Urmărește-ne și pe Google News

''Nu este momentul să cumperi acțiuni și să stai pe ele pentru că sfârșitul actualului trend pozitiv nu poate fi departe'', afirmă el. Amintește că, pentru cine a achiziționat acțiuni pe bursa din Japonia la sfârșitul anilor ’80 sau pentru cei care au cumpărat acțiuni franceze la finele secolului al XIX-lea, investiția a fost imposibil de recuperat timp de decenii. Poate că piața nu este într-o zonă de astfel de extreme, dar în orice caz este supraevaluată, a declarat analistul polonez răspunzând la o întrebare a Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Sancțiuni pentru persoanele cu funcții-cheie din piața de capital, propuse să fie incluse în Legea prevenției CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sancțiuni pentru persoanele cu funcții-cheie din piața de capital, propuse să fie incluse în Legea prevenției

Acum, spre deosebire de momentul de supraevaluare extremă a pieței din anul 2000, nu există o poveste unică sau o clasă de active către care să se catalizeze interesul – cum a fost cazul acțiunilor tehnologice atunci – dar s-au adunat o serie de povești care converg către creșterea piețelor, precum economiile mai puternice, robustețea piețelor la ridicările de dobândă sau promisiunile noii Administrații SUA a președintelui Donald Trump.

Kwiecien se ferește să indice un moment anume când piața ar putea să întoarcă pe un trend de scădere și nu prea să fie „un profet al întunericului”, dar crede că mai degrabă în următorii 2 ani, bursele ar trebui să atingă niveluri mult mai coborâte decât cele actuale. Nu se referă la corecții de 10-20%, care sunt normale, ci la un declin de mai mare anvergură. Din acest punct de vedere, investitorii pe termen lung trebuie să fie mai precauți. Abia la o prăbușire ar urma să se nască oportunitățile de cumpărare de active financiare la niveluri cu adevărat atractive.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

În cazul unui astfel de șoc financiar, analistul-șef de la XTB consideră că cel mai lovite ar urma să fie piețele de equities. „Nu aș cumpăra acțiuni acum”, spune.

Care ar urma să fie catalizatorul următoarei crize? Kwiecien se gândește mai puțin la ridicările de dobândă. Acestea au puterea de a afecta major bursele atunci când se produc rapid. O ridicare a dobânzii cu 4% într-un an este o astfel de amplitudine cu impact, dar 3 ridicări de dobânzi de 0,25 puncte procentuale într-un an și jumătate nu reprezintă foarte mult. Ar fi nevoie de o accelerare abruptă a inflației pentru ca politica momnetară să se întărească într-un ritm în care să fie ea însăși factor de precipitare a vânzărilor.

Un posibil șoc ar putea veni din China, care deja a declanșat o sperietură la începutul anului trecut. A fost de atunci administrat încă și mai mult credit, iar economia chineză funcționează pe ''steroizi''. Nu este exclus ca un nou val de aversiune la risc față de această țară să alimenteze negativ piețele financiare internaționale, deși sectorul bancar a făcut subiectul unei supravegheri mai intense după criza finanicară din 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
criza
china
trump
xtb
polonia
bonduri