După ce săptămâna trecută nu au reușit să întrunească majoritatea necesară, senatorii actualei coaliții de guvernământ au reușit acum să voteze în număr suficient pentru a adopta proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgență prin care Guvernul Orban a modificat legea PSD care, timp de doi ani, interzice înstrăinarea participațiilor statului la companiile de stat.
Senatul este prima cameră care dezbate acest proiect, la solicitarea de reexaminare a șefului statului, votul final urmând să aparțină Camerei Deputaților.
De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat anul trecut un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În septembrie, Guvernul Orban a adoptat însă o ordonanță de modificare astfel încât interdicția să vizeze doar "acțiunile", nu și alte tipuri de active. Această ordonanță este în vigoare și își produce efectele.
Parlamentul a decis, însă, tot anul trecut, să respingă amendarea legii, iar, după ce Curtea Constituțională a decis că respingerea respectă normele constituționale, președintele Iohannis a retrimis legea de respingere a ordonanței noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, pentru reexaminare.
CITEȘTE ȘI Bursa se retrage un sfert de procent. Creșteri furibunde pe acțiunile Nuclearelectrica, BRK și PurcariSenatorii au întocmit, recent, raport de adoptare a ordonanței, ca răspuns la solicitarea de reexaminare, dar săptămâna trecută majoritatea aflată la guvernare nu a reușit să întrunească majoritatea calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor aleși (respectiv 69 din 136), pentru a fi adoptat proiectul de lege organică pentru aprobarea ordonaței.
Voturile s-au exprimat la acel proiect exclusiv pe tabletă, iar ulterior majoritatea a decis ca pentru celelalte proiecte votul să fie exprimat și prin telefon.
Conform procedurii de vot, cum nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării, proiectul a fost propus pentru respingere, însă de această dată puterea a reușit să strângă numărul necesar de voturi pentru a vota împotriva respingerii proiectului. În acest scop, au fost sunați pentru a vota inclusiv senatorii care sunt miniștri, inclusiv premierul Cîțu.
În astfel de cazuri, în care un proiect nu strânge suficiente voturi nici pentru adoptare, nici pentru respingere, votul se reia într-o altă sesiune de plen.
Luni, majoritatea aflată la guvernare a reușit să strângă 75 de voturi pentru adoptarea proiectului, însă cum pe tabletă au fost doar 64 de voturi pentru, voturile necesare adoptării proiectului au fost întrunite abia după ce mai mulți senatori ai puterii au votat telefonic.
Senatorii PSD au părăsit plenul Senatului în semn de protest că votul a avut loc atât pe tabletă, cât și pe telefon, dar cvorumul necesar sesiunii de vot a fost asigurat prin prezența senatorilor de alte formațiuni.
CITEȘTE ȘI Firebyte Games vine la bursă, fiind primul dezvoltator de jocuri pentru dispositive mobile listat pe piata AeRO a BVB
Recent, Senatul a adoptat și proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare, pentru o perioadă de 2 ani, a participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Proiectul fusese aprobat de Guvern la începutul lunii februarie, iar acum a fost transmis spre dezbatere și vot final deputaților.
Proiectul de lege adoptat elimină din lege articolele care prevăd interdicția de înstrăinare a participațiilor statului.
În lege este menținut astfel un singur articol, care prevede că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domenii precum producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, energie și exploatarea resurselor minerale, transport sau tehnologia informației.
Articolul respectiv nu obligă însă Guvernul în vreun fel și ar putea lipsi cu desăvârșire din legislație.
CITEȘTE ȘI Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor, se listează pe bursă săptămâna viitoareDupă cum a arătat Profit.ro, Executivul susține că prin abrogarea prevederilor menționate ”se vor evita atât agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiale situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. În acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați fluidizarea activității economice, și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general”.
”Aici nu este vorba de înstrăinare a acțiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiții și pentru a se dezvolta”, a susținut, la rândul său, premierul Cîțu necesitatea abrogării interdicției de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat.