Obligațiunile în valoare de 8 milioane de euro emise de Patria Bank au ajuns astăzi la cota BVB. Acestea ameliorează indicatorul de solvabilitate al instituției la credit la un nivel de peste 20% și constituie bază pentru acordarea de noi finanțări în economia reală, unde expunerea a crescut chiar și în anul pandemiei noului coronavirus.
Patria Bank (PBK) aduce la cota bursei românești o nouă emisiune de obligațiuni după închiderea în toamnă a unei oferte care vine în sprijinul structurii de equity. Cele peste 16.000 de titluri cu valoare nominală de 500 de euro și maturitate de 8 ani ridică valoarea emisiunii la 8,19 milioane euro (PBK28E). Este al 2-lea exercițiu pe segmentul obligatar într-o secvență de un an, emisiunea precedentă de 5 milioane euro reprezentând un succes în condițiile în care 34% din volumul acesteia a fost schimbat în piața secundară.
Obligațiunile sunt subordonate și negarantate, fiind similate capitalului de rang 2 sub criteriile de reglementare bancară europeană. În cazul emisiunii listate astăzi, nivelul dobânzii anuale este de 6,50%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Daniela Iliescu, directorul general al Patria Bank, subliniază efectul pozitiv al întăririi bazei de capital prin acest nou aport, indicatorul care măsoară rata de adecvare a capitalului urcând la 20,5%, față de nivelul de 18% prins în bilanț la 30 septembrie. În plus, resursele atrase aduc forță superioară în capacitatea băncii de a acorda noi împrumuturi. „Orice euro adus în baza de capital are un efect de multiplicare în creditare de cel puțin 6 euro”, spune Iliescu.
Ținta principală a sumelor ar urma să fie IMM-urile antreprenoriale, microintreprinderile și companiile de pe segmentul agricol, unde Patria Bank a fost activă. De altfel, instituția de credit a avut un ritm de creditare superior mediei sectorului bancar în primele 9 luni ale acestui an.
CITEȘTE ȘI VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e regePentru bursă, obligațiunile listate acum reprezintă a 34-a rundă de finanțare din ultimii 2 ani, suma agregată atrasă de emitenți ridicându-se la 2 miliarde lei. Radu Hanga, președintele BVB, observă prezența sporită a instituțiilor de credit: „ O treime din sectorul bancar din România – 10 bănci – sunt prezente la Bursa de Valori București fie cu emisiuni de obligațiuni, fie cu emisiuni de acțiuni.”
Patria Bank a raportat la 9 luni un profit net de 5,98 milioane lei, însă directorul general Iliescu spune că performanța ar fi putut fi încă și mai bună dacă nu ar fi fost perturbările economice aduse de măsurile admnistrative de combatere a pandemiei. Impactul s-a resimțit pe termen scurt la veniturile din comisioane, dar și prin reducerea veniturilor din dobânzi urmare a scăderilor pe indicele de dobândă ROBOR „Contextul actual poate aduce aspecte negative asupra performanței băncii mai ales în ceea ce privește costul riscului, dar totodată poate genera și oportunități de creștere și dezvoltare pe care noi am încercat să le fructificăm la maxim”, spune aceasta, menționând inclusiv sprijinirea clienților afectați direct de închiderile din economie. Banca a devenit din aprilie parte a programului de creditare a societăților lovite de lockdown "IMM Invest" și devine și vehciul pentru fondul european de resort.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare IPO al anului - Airbnb a atras 3,5 miliarde de dolari. Evaluare peste așteptăriOferta de obligațiuni a Patria Bank a fost subscrisă în doar 3 zile prin intermediul platformei TradeVille. Mihaela Bîciu, directorul casei de brokeraj, salută venirea emitentului la bursă: „Ne bucurăm că avem încă un instrument care să contribuie la dezvoltarea pieței de obligațiuni; așteptăm cu nerăbdare momentul când lichiditatea zilnică pe obligațiuni va fi egală sau o va depăși pe cea pe acțiuni, evident în condițiile de creștere a fiecăreia dintre ele.”
Pentru anul 2021, emitentul anticipează un "grad ridicat de incertitudine", dar vede oportunități pentru a pune la lucru capitalul obținut pe bursă. „Am majorat plafonul de garantare pentru acordarea de facilități de creditare de la 190 milioane de lei, la 490 milioane de lei. Practic, în anul curent dar și în perioada următoare banca va putea acorda un număr semnificativ de credite cu o serie de caracteristici foarte atractive pentru microintreprinderi și companii mici”, a conchis directorul Iliescu.