Cetățeanul bulgar Rossen Iossifov, proprietarul platformei de criptomonede RG Coins, a fost condamnat în SUA pentru spălare de bani și escrocherie într-un dosar privind organizarea unui grup infracțional transfrontalier online, în care au mai fost condamnați și 15 români, printre care Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux.
Iossifov (53 ani) a fost condamnat de un juriu federal la Frankfort, Kentucky, pentru o acuzație de conspirație pentru comiterea de escrocherii și o acuzație de conspirație pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, după un proces care a durat două săptămâni. Sentința a fost stabilită pentru data de 12 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiție.
În același dosar au mai fost condamnați un cetățean american și 15 români, printre aceștia din urmă aflându-se și fondatorul platformei românești de criptomonede CoinFlux, Vlad Nistor. Cei 15 cetățeni români au pledat anterior vinovat pentru rolul lor în constituirea unui grup infracțional organizat de tip RICO, care ar fi fraudat sute de americani prin intermediul unei scheme online, cauzând pagube de milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Aburii euforiei electorale Nicușor Dan nu pot produce nici căldură, nici apă caldă. Reeșalonarea datoriilor și criza sistemului de termoficare, imposibil de rezolvat rapid fără sprijinul Guvernului, care controlează ELCENSentințele nu au fost anunțate până la acest moment. Alți trei cetățeni americani inculpați în dosar sunt fugari, fiind dați în urmărire.
Potrivit documentelor și dovezilor prezentate la procesul lui Iossifov, proprietarul RG Coins și ceilalți conspiratori au participat la o întreprindere infracțională de fraudare online, care a făcut cel puțin 900 de victime printre cetățenii americani.
“Mai exact, membrii conspirației din România au postat anunțuri false pe site-uri populare de licitații și vânzări online - cum ar fi Craigslist și eBay - pentru bunuri de mare valoare (de obicei vehicule), care nu existau de fapt. Membrii conspirației convingeau victimele să trimită bani pentru bunurile promovate, elaborând narațiuni persuasive - pretinzând, de exemplu, că sunt soldați și că au nevoie să vândă bunul în cauză înainte de a pleca în misiune”, se arată în comunicatul menționat.
Odată banii trimiși, gruparea folosea o schemă complexă pentru spălarea fondurilor: membrii din SUA acceptau plata, schimbau banii în monede virtuale și apoi transferau criptomonedele către asociații din străinătate, care le schimbau în bani fiat.
Potrivit procurorilor americani, cei care se ocupau cu spălarea banilor în afara SUA erau Iossifov și Nistor. Fondatorul CoinFlux a admis că a spălat peste 1,8 milioane de dolari prin intermediul platformei sale la cererea șefului grupării infracționale, românul Bogdan-Ștefan Popescu, proprietarul unei spălătorii auto din București.
În cazul lui Iossifov, acesta ar fi schimbat bitcoin în bani fiat pentru membrii din România ai grupării în perioada septembrie 2015-decembrie 2018, “știind că monedele bitcoin reprezentau venituri din activități ilegale”.
CITEȘTE ȘI DNA demarează achiziții pentru a putea intercepta mai bine“Pe baza mărturiilor de la proces, de exemplu, într-un interval de doar doi ani și jumătate, Iossifov a schimbat bitcoin în valoare de peste 4,9 milioane de dolari pentru numai patru alți membri ai întreprinderii infracționale”, potrivit comunicatului.
Într-un mesaj publicat pe blogul platformei CoinFlux în iunie, după anunțul privind pledoariile introduse la dosar, Nistor susține că este victimă a unei “liste întregi de nedreptăți” și i-a asigurat pe utilizatorii platformei că își vor primi fondurile “cât mai curând posibil”.
“Pe 19 mai 2020 am semnat o înțelegere cu procurorii din Districtul de Est al Kentucky. În aceasta înțelegere am pledat vinovat și am căzut de acord asupra valorii tranzacțiilor pe care le-am efectuat cu unul dintre inculpați și angajații acestuia, valoare care reprezintă aproximativ sub 1% din valoarea totala a tranzacțiilor CoinFlux cu clienții. Totodată, valoarea reprezintă o mică parte din suma pe care SUA o susținea in fața DIICOT ca reprezentând prejudiciul total în caz ($33.868.995,61). Pe scurt, organizația RICO din rechizitoriu pare ca își spăla banii în principal în altă parte. Faptul ca am pledat vinovat nu va afecta drepturile voastre asupra fondurilor pe care le aveți în custodie la CoinFlux”, a spus Nistor.
Fondatorul CoinFlux a fost reținut pentru fraudă de autoritățile române în decembrie 2018, la cererea autorităților americane.
Platforma CoinFlux, lansată în decembrie 2015, avea la activ tranzacții de peste 200 milioane de euro cu monede virtuale în momentul apariției primelor informații privind investigarea lui Nistor.
În prezent, toate tranzacțiile sunt sistate, conturile CoinFlux fiind blocate.