Parlamentul European și-a dat miercuri acordul ca Banca Europeană de Investiții (BEI) să facă afaceri în Iran, depășind o încercare de blocare a acestora și menținând planurile de salvare a acordului nuclear convenit cu această țară în 2015, care a fost abandonat de Statele Unite, transmite Reuters.
BEI, divizia de investiții pe ermen lung a Uniunii Europene, este un pilon central al încercărilor UE de a menține legăturile de afaceri cu Iranul în fața deciziei americane de a reintroduce sancțiunile împotriva Teheranului, scrie News.ro.
Cu toate a acestea, decizia parlamentarilor europeni nu obligă BEI să lucreze cu Iranul, activități care ar putea să îi pună în pericol capacitatea de a atrage fonduri de pe piețele americane, ceea ce ar avea consecințe extinse asupra operațiunilor sale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parlamentul European a blocat cu o largă majoritate o moțiune a parlamentarilor de extremă-dreapta de a împiedica Executivul UE să ridice restricțiile impuse operațiunilor BEI în Iran, creând condițiile ca măsura să intre în vigoare la începutul lunii august.
Tehnic, guvernele UE au dreptul să blocheze propunerea Comisiei Europene, dar este improbabil să se întâmple acest lucru, având în vedere că Uniunea a susținut public planul de creditare al BEI, la un summit din luna mai.
Decizia Parlamentului UE va fi un sprijin moral pentru șefa politicii externe europene, Federica Mogherini, care va prezida o reuniune a miniștrilor de Externe din Iran, China, Franța, Germania și Marrea Britanie, programată să aibă loc vineri, la Viena, pentru a discuta progresele realizate pentru salvarea acordului nuclear. Reuniunea va avea loc la solicitarea Iranului.
Sancțiunile vor intra în vigoare în august, iar unele companii europene cu investiții în Iran și afaceri mari în SUA au anunțat că se vor retrage din acordurile comerciale cu Teheranul.