În afara acțiunilor unor companii tehnologice aflate la mare căutare, acțiunile americane au stagnat, practic, în acest an. Analiștii de pe Wall Street rămân însă optimiști cu privire la perspectivele indicelui S&P 500, care este așteptat să “spargă” pragul de 5.000 de puncte în următoarele 12 luni și să atingă un nou maxim istoric.
O analiză a proiecțiilor analiștilor privind performanța acțiunilor individuale în următoarele 12 luni realizată de FactSet indică o creștere de 19% pentru indicele de referință S&P 500 față de nivelul atins pe 21 septembrie, când a închis la 4.330 de puncte.
Materializarea acestor proiecții ar însemna că S&P 500 va depăși, în premieră, pragul de 5.000 de puncte.
CITEȘTE ȘI Banca JPMorgan din Marea Britanie va opri clienții să mai cumpere criptomonede"Pe 21 septembrie, prețul-țintă în cazul abordării bottom-up (de jos în sus –n.r.) pentru S&P 500 era de 5.152,11, cu 19% peste prețul de închidere de 4.330”, potrivit unei note către investitori semnate de John Butters, vicepreședinte și analist senior de câștiguri la FactSet.
Performanța estimată a indicelui se bazează pe așteptările analiștilor privind creșterea puternică a profiturilor companiilor în următoarele 12 luni, previziuni ce contrastează cu scăderile de profit de la an la an raportate în ultimele trei trimestre, notează MarketWatch.
Analiștii de pe Wall Street se așteaptă la o creștere a câștigurilor companiilor de 12,2% în anul calendaristic 2024, estimare care a fost redusă ușor săptămâna trecută, pentru prima dată în mai bine de două luni.
La nivel de sector, analiștii se așteaptă ca tehnologia informației să înregistreze cel mai mare avans, cu o creștere preconizată de 22,8%. Urmează sectorul bunurilor de consum discreționar, cu un câștig preconizat de 22,7% și sectorul imobiliar, cu un avans estimat la 22,6%.
Pe de altă parte, acțiunile din sectorul energetic sunt estimate să se aprecieze cu 10,7% în intervalul menționat, cel mai mic câștig dintre cele 11 sectoare ale indicelui S&P 500.
CITEȘTE ȘI Banca JPMorgan din Marea Britanie va opri clienții să mai cumpere criptomonedePrintre acțiunile individuale așteptate să înregistreze performanțe mult superioare indicelui se remarcă furnizorul israelian de invertoare fotovoltaice SolarEdge Technologies, cu o creștere preconizată de 112,8%. Compania israeliană, listată pe piața Nasdaq din 2015 și o componentă a indicelui S&P 500, și-a deschis sucursală în România în 2018, operațiune anunțată de Profit.ro.
Lista supraperformerilor potențiali mai include, printre alții, producătorii de echipamente medicale Insulet (cu un câștig estimat de analiști la 75,1%) și DexCom (+68,4%), compania din industria chimică FMC Corporation (+67,6%), producătorul de vaccinuri Moderna (+66,6%), retailerul din e-comerț Etsy (+63,4%), precum și compania aeriană United Airlines Holdings (+67,1%) și gigantul din industria ospitalității MGM Resorts International (+60,7%).
La capitolul pierderi, acțiunile companiei biofarmaceutice Amgen sunt estimate să se deprecieze cu 2% în următorul an, un declin apropiat, de 1,6% fiind preconizat și pentru gigantul tech IBM.
Indicele S&P 500 s-a depreciat cu 2,5% în ultimele trei luni, însă rămâne pe plus de la începutul anului, cu un câștig de 11,2%, alimentat, în mare parte, de acțiunile din tehnologie.