Deși în ultimele 12 luni au fost aduse la cota Bursei de Valori București 6 companii noi, care au derulat oferte publice în valoare de 312,2 milioane euro, capitalizarea bursieră a recuperat greu din pierderile anilor recenți și, cu un nivel de 90 miliarde lei în 2017, este încă sub maximul din 2007.
Capitalizarea agregată a companiilor listate la Bursa de Valori București a tins să crească anul trecut, avansul fiind de 19,1% pentru o mișcare de recuperare a unui recul de 21,5% care cade în prinicpal în sarcina picajului unor societăți din sectorul energetic precum OMV Petrom (SNP) și Romgaz Mediaș (SNG).
Capitalizarea bursieră de la BVB era de 90 miliarde lei (19,31 miliarde euro), o parte din creștere căzând în sarcina numelor de la bursă, respectiv societățile Digi Communications (DIGI), AAGES Târgu Mureș (AAG), Transilvania Broker de Asigurare (TBK) și Sphera Franchise Group (SFG), cărora li se adaugă producătorul de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries (WINE), adus în ring la începutul acestui an.
Valoarea însumată a ofertelor publice de listare a fost de 312,2 milioane euro, debalansată prin operațiunea de piață de la Digi de 944 milioane lei (207 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat oferteleDinamica pozitivă din anul 2017, spune o analiză a PwC, nu a fost în măsură să ducă valoarea agregată a companiilor românești listate pe noi culmi. Încă suma capitalizărilor bursere pentru cele 77 de emitenți listați este sub cea din anul vârfului bursier din 2007, când la cota pieței reglementate erau doar 48 de societăți
Sectorul de petrol și gaze acoperă 40% din capitalizare, energia apropiindu-se de pondere, dacă adăugăm și cei 9% cât este procentajul segmentului de electricitate. Societățile cu profil financiar reprezintă 35% din capitalizarea pieței românești.
România a bătut, de altfel, pasul pe loc la nivelul capitalizării bursiere în ultimii ani, atrage atenția Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Trendul favorabil de la BVB care a adus indicele reprezentativ pe un nou maxim post-criză la sfârșitul lunii aprilie a mărit capitalizarea de piață, dar aceasta nu a ținut ritmul cu economia României.
Astfel, procentajul capitalizării bursiere din Produsul Intern Brut, un indicator de verificare a relevanței pieței de capital, a valorii companiei și a adâncimii sistemului financiar, a rămas la 10,5% din PIB. Este un impas pentru că în ultimii ani acest indicator s-a majorat în cazul Germaniei la 57,9% din PIB, față de 51,6% din PIB, conform unor statistici prezentate la nivel european.
În regiune, de asemenea, relevanța bursei în economie a sporit, la 36,1% din PIB în cazul Poloniei, la 34% din PIB, de la 25% pentru Austria și la 27%, de la 14% pentru Ungaria. România este pe penultimul loc la acest capitol. „Suntem noi și Bulgaria la coada acestui clasament”, a declarat recent vicepreședintele ASF Mircea Ursache.
Riscăm să pierdem trenul
Piețele străine, într-adevăr, nu stau pe loc. În primul trimestru al acestui an, companiile au strâns în Europa finanțări în valoare de 12,5 miliarde euro prin oferte publice primare, sumă cu 172% mai mare decât în perioada similară din 2017, așa cum arată datele centralizate de PwC.
În Marea Britanie, 16 IPO-uri au colectat de pe bursă 1,3 miliarde de lire sterline, comparativ cu 20 de asemenea oferte în trimestrul 1 din 2017, care au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline.
Cele mai mari oferte de listare au fost înregistrate la Deutsche Borse: divizia Healthineers a Siemens a adunat 3,7 miliarde euro, în timp ce DWS Group a totalizat 1,3 miliarde euro