Lira sterlină s-a depreciat puternic față de dolar, marți, în condițiile în care exploziile din Bruxelles au alimentat îngrijorările investitorilor privind posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), informează Bloomberg și MarketWatch.
"Cea mai puternică reacție negativă (dintre principalele monede – n.red) este cea a lirei. Orice eveniment care ar putea oferi, anumitor persoane, argumente împotriva migranților și refugiaților ar putea crește riscurile unui Brexit", a afirmat Athanasios Vamvakidis, analist Merrill Lynch.
În jurul orei 16:15, moneda britanică era în scădere cu 1,09% față de dolar, fiind tranzacționată la 1,42 dolari/unitate. Față de moneda unică europeană, lira sterlină pierduse circa 0,9%, la 1,27 euro/unitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Declinul lirei sterline a fost influențat și de un raport al agenției de evaluare financiară Moody's, publicat marți, în care au fost criticate bugetul pe acest an al Marii Britanii și încetinirea ritmului de consolidare fiscală.
"Efectele asupra euro au fost limitate. Impactul asupra lirei este mai puternic, deoarece evenimentele alimentează ideea unui Brexit", consideră Douglas Borthwick, director tranzacții valutare la Chapdelaine & Co.
Premierul britanic David Cameron a declarat că atacul nu ar trebui folosit în scopuri politice, dar mulți analiști de pe piețele financiare consideră că evenimentele de astăzi vor face ca sprijinul pentru Brexit să crească.
Potrivit Bloomberg, mai mulți politicieni britanici care sprijină părăsirea Uniunii au afirmat că Marea Britanie este vulnerabilă la eventuale atacuri teroriste din cauza numărului mare de imigranți, în timp ce Cameron susține că apartenența la UE crește siguranța țării.
"Lira este afectată de aversiunea la risc provocată de expoziile din Bruxelles. Există opinii care spun că atacurile teroriste cresc posibilitatea unui Brexit. Consider că este o exagerare și, în general, credem că declinul lirei ar trebui să se oprească în jurul nivelului actual", a spus Manuel Oliveri, analist la Credit Agricole.
CITEȘTE ȘI Reacție moderată pe piața valutară în urma exploziilor de la BruxellesMarea Britanie va decide, într-un referendum programat pe 23 iunie, dacă va rămâne membră a Uniunii Europene. Referendumul a fost programat luna trecută, după ce Cameron a prezentat miniștrilor britanici un acord încheiat cu liderii statelor membre UE, prin care Marea Britanie primește un statut special în cadrul Uniunii.
Două explozii au fost înregistrate marți dimineață pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, iar, la scurt timp, au fost semnalate patru explozii la stațiile de metrou Schuman și Maelbeek din Bruxelles, aflate în imediata apropiere a sediului Comisiei Europene. Ca urmare a exploziilor peste 30 de persoane au murit și aproape 200 au fost rănite.
Potrivit presei internaționale, atentatele de marți au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.