Lira sterlină a pierdut teren în fața principalilor rivali miercuri, coborând sub pragul de 1,29 de unități în raport cu dolarul american pentru prima dată în decurs de aproape un an, în condițiile în care investitorii sunt tot mai îngrijorați cu privire la posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord comercial.
Moneda britanică s-a depreciat până la minimul ultimelor peste 9 luni față de euro și a coborât sub 1,29 de dolari pentru prima oară de la finele lunii august 2017, în contextul unui sentiment negativ declanșat de comentariile ministrului britanic însărcinat cu comerțul internațional, Liam Fox, care a declarat că sunt 60% șanse ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord, scriu Bloomberg și Reuters.
În jurul orei 16:00, lira sterlină era tranzacționată la 1,1104 euro, în scădere cu 0,46% față de referință, după ce anterior a atins un minim intraday de 1,109 euro, cea mai scăzută cotație de la mijlocul lunii octombrie anul trecut.
CITEȘTE ȘI Creștere explozivă a profitului net semestrial al Cemacon, Acțiunile cresc la bursă cu 9%Față de dolar, lira a pierdut 0,59%, până la 1,2862 unități, în timp ce în raport cu francul elvețian și yenul japonez a scăzut cu 0,52%, respectiv 0,85%.
Potrivit analiștilor, evoluția lirei este influențată și de reducerea așteptărilor legate de majorarea ratelor dobânzilor într-un ritm accelerat. Banca Angliei a anunțat, la ședința de politică monetară de săptămâna trecută, că eventualele creșteri ale dobânzii cheie în următorii trei ani vor fi limitate și graduale, pe fondul incertitudinilor provocate de Brexit.
Banca centrală britanică a majorat, joi, dobânda de referință pentru a doua oară din 2008, până la 0,75%.
“Sunt voci din piață care spun că Banca Angliei a majorat dobânda doar ca să aibă de unde să taie în eventualitatea unui Brexit fără un acord. Următoarea operațiune ar putea consta într-o scădere, mai degrabă decât o creștere de dobândă”, potrivit analistului Neil Jones de la Mizuho Bank.