Lira sterlină se tranzacționează miercuri sub pragul de 1,30 dolari, pe fondul incertitudinilor privind evoluția politică și economică din Marea Britanie după rezultatul referendumului de luna trecută, în timp ce yenul și obligațiunile guvernamentale continuă să atragă cumpărători, care se orientează spre active cu un risc redus de depreciere.
În jurul orei 16:15, moneda britanică era cotată la 1,2956 dolari, în scădere cu 0,5% comparativ cu închiderea de miercuri, după ce anterior a coborât la 1,2798 dolari, un nou minim al ultimilor 31 de ani.
Lira a pierdut peste 14% din valoare comparativ cu prețul de la închiderea secțiilor de votare din ziua referendumului pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, pe 23 iunie, scrie MarketWatch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marți, moneda britanică s-a depreciat cu 2%, în condițiile în care trei fonduri de investiții imobiliare locale au suspendat retragerile de capital, alimentând temerile investitorilor cu privire la impactul deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.
“Piața anticipează că Banca Angliei va tăia ratele dobânzilor și va scoate de la naftalină programul de achiziții de active. Rezultatul net s-ar putea reflecta într-o depreciere și mai mare a lirei sterline“, spune Naeem Aslam, analist-șef pentru piața de capital la firma de brokeraj Think Forex.
Yenul și obligațiunile suverane ale Japoniei sunt din nou printre principalii beneficiari ai interesului crescut pentru active de “refugiu“. Moneda japoneză s-a apreciat astăzi la cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul de după referendumul britanic, în timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale pe 20 de ani au scăzut sub 0% pentru prima dată în istorie. Randamentul pentru titlurile pe 30 de ani se situează la 0,015%.
Lira și yenul dau direcția piețelor astăzi, potrivit analiștilor, care anticipează și o revenire a apetitului pentru dolarul american.
“În prezent, deținerile de dolari sunt reduse compartiv cu yenul. Având în vedere că problema Brexitului va continua să influențeze piețele timp de săptămâni și chiar luni, vedem o creștere a cererii. Anterior, preconizam o depreciere a dolarului, însă lucrurile ar putea să se schimbe major în următoarele trei luni“, consideră analiștii Julius Baer Group, citați de Bloomberg.
Grupul bancar elvețian estimează un curs euro/dolar de 1,08 unități până la finele acestui semestru, cu peste 2% sub cotația de miercuri, de circa 1,108 unități. În ceea ce privește lira sterlină, aceasta ar urma să se deprecieze cu aproximativ 10,5% în raport cu dolarul, la 1,16 unități.