Guvernul a aprobat, în ședința de joi, numirea președintelui Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii IFN SA (FNGCIMM), instituție a statului român care acordă garanții în numele Ministerului de Finanțe, inclusiv pentru programul Prima Casă.
Astfel, pe lista proiectelor și actelor normative adoptate în ședința de Guvern din 18 februarie, apare și un memorandum cu tema "Aprobarea numirii domnului Ion Ghizdeanu, președinte, cu rang de secretar de stat, al Comisiei Naționale de Prognoză, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii".
În prezent, Consiliul de Administrație al FNGCIMM este format din Silvia Ciornei, care este și președintele Consiliului, Gheorghe Gabriel Gheorghe (vicepreședintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc), Bogdan Iulian Huțucă (șeful Direcției Legislație Cod Fiscal din Ministerul Finanțelor), Irina Ioana Coca Constantinescu, Dumitru Nancu (director general al Radionav și fost director general al ANL), Radu Onofrei, Geanina Pușcașu (fost consilier de stat la Cancelaria premierului Victor Ponta), Petru Rareș (fost director general al Institutului Bancar Român) și Daniel Stan (consilier la Ministerul Economiei).
CITEȘTE ȘI Florin Cosmoiu, SRI: Deținătorul de rețele își gestionează tot și doar la notificare intră în rol o autoritate competentăIon Ghizdeanu a fost numit la șefia Comisiei Naționale de Prognoză în martie 2005 și va împlini, curând, 10 ani în funcție.
FNGCIMM a acordat, de la implementarea programului Prima Casă până în prezent, peste 157.000 de garanții, în valoare totală de peste 13 miliarde de lei, pentru susținerea de finanțări destinate achiziționării/construcției de locuințe, în cadrul programului de peste 26 de miliarde de lei.
Ultimele date disponibile arată că, în 2014, FNGCIMM a avut un profit net de 11,53 milioane lei, în scădere cu peste 38% față de 2013, și venituri de 364,27 milioane lei, cu 19,7% mai mari comparativ cu anul anterior.
FNGCIMM a fost înființat în decembrie 2001 în scopul susținerii activităților întreprinzătorilor (IMM-uri, societăți cooperatiste și persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice potrivit legii), prin facilitarea accesului la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM este societate pe acțiuni având drept unic acționar statul român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.