Impactul economic al răspândirii rapide a virusului Zika în America Latină și în zona Caraibelor este posibil să ajungă la 3,5 miliarde de dolari în acest an, însă ar putea urca peste această cifră în cazul în care nu este prevenită înmulțirea țânțarilor care transmit virusul, a declarat joi Banca Mondială citată de agenția DPA.
În întreaga regiune, estimarea inițială a impactului economic se ridică la un "modest" 0,06 la sută din produsul intern brut (PIB) anual, însă poate fi de peste 1 la sută din PIB în unele țări, în special în insulele din Caraibe care sunt foarte dependente de turism, a afirmat agenția cu sediul la Washington.
"Analiza noastră subliniază importanța unor acțiuni urgente pentru stoparea răspândirii virusului Zika și pentru protejarea sănătății și bunăstării oamenilor din țările afectate", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong, el însuși medic și expert în domeniul sănătății publice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Mondială a declarat că estimarea economică inițială "s-a bazat pe un răspuns rapid, bine coordonat internațional, împotriva virusului Zika", scrie DPA.
Autoritățile medicale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), suspectează încă o posibilă legătură între infectarea cu virusul Zika la femeile însărcinate și microcefalie, un defect congenital al creierului copilului care se naște cu o cutie craniană cu dimensiuni anormal de mici.
Simptomele la alți pacienți sunt considerate a fi de cele mai multe ori minore, dar dacă alte riscuri majore vor apărea în urma infectării cu acest virus încă puțin cunoscut, costurile ar putea crește, a afirmat Banca Mondială.
Agenția a spus că va elibera 150 de milioane de dolari pentru a ajuta la lupta împotriva virusului Zika în America Latină și în Caraibe, în funcție de nevoile imediate ale fiecărei țări.
Banii includ plata echipelor de experți tehnici care urmează să fie trimise în zonele afectate. Banca Mondială va susține de asemenea răspunsul împotriva virusului Zika inclusiv prin campanii de sănătate publică, de control al vectorului îmbolnăvirii, de urmărire a evoluției pacienților și de îngrijirea în timpul sarcinii și în perioada postnatală, precum și de promovare a accesului la planificarea familială, enumeră agenția DPA.
Sursa: Agerpres