ING Bank România, sucursala locală a grupului financiar olandez ING, va reduce începând din 21 ianuarie nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare de la 25% la 15%, a anunțat marți banca.
“Dobânda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va rămâne egală cu 4,30% (ROBOR3M+3,40%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din prețul de achiziție al locuinței, dobânda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungând la 3,85 (ROBOR3M+2,95%)”, a precizat compania.
Reprezentanții băncii susțin că această decizie are la bază analiza efectelor legii dării în plată, de la momentul intrării în vigoare a acesteia, în 13 mai 2016, și ideea de a face mai accesibil creditul pentru achiziția unei locuințe, scrie News.ro.
Legea prevede ca în momentul în care titularul nu mai poate plăti ratele, să trimită o notificare băncii prin care anunță că vrea să îi transmită dreptul de proprietate.
Din acel moment, persoana respectivă nu va mai fi datoare băncii, iar banca nu va mai avea dreptul să recupereze întreaga valoare a împrumutului oferit, ci ar rămâne doar cu casa.
Numărul de cereri de dare în plată primite din partea clienților ING a fost redus, de ordinul zecilor. Banca a mai anuțat că așteaptă clarificările Curții Constituționale pe marginea aspectelor potențial neconstituționale ale legii, semnalate atât de către ING, cât și de alte bănci.
”Am decis să reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achiziție a unei locuințe mai accesibil și a răspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de șase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evoluția dar și particularitățile solicitărilor de dare în plată primite. Așteptăm curând și clarificările Curții Constituționale în ceea ce privește aspectele potențial neconstituționale ale Legii Dării în Plată” a declarat directorul departamentului de Dezvoltare Produse Retail, Ștefan Radu.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT 17 întrebări pregătite de Dragnea lui Cioloș privind veniturile la bugetÎn cazul creditelor de investiții imobiliare și a celor de consum garantate cu ipotecă, condițiile de acordare rămân nemodificate, suma acordată neputând depăși 65% din valoarea evaluată a imobilului adus în garanție, a mai anunțat banca.
Pentru toate creditele garantate cu ipotecă, mai puțin cele de consum, perioada maximă de rambursare nu va putea depăși 30 de ani.
Creditele de consum garantate cu ipotecă vor putea fi rambursate ca și până acum, pe o perioadă de maximum cinci ani.
ING este una dintre cele mai mari 10 bănci din România, aflându-se pe locul șapte la finalul anului 2015 după active, cu o cotă de piață de 6,3%.
Banca avea 866.000 de clienți activi în România la finalul lui 2015. Spre deosebire de celelalte mari bănci din sistemul bancar românesc, ING nu este înregistrată ca bancă în România, ci are statut de sucursală la București a ING Bank Amsterdam.