Isărescu: Inflația ar putea fi sub nivelul prognozat de BNR la finalul anului 2017

Isărescu: Inflația ar putea fi sub nivelul prognozat de BNR la finalul anului 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2017

Banca Națională a României (BNR) estimează că, la finalul acestui an, rata anuală a inflației ar putea fi sub nivelul prognozat, de 2,1%, chiar dacă rata de creștere a prețurilor de consum va deveni din nou pozitivă în primul trimestru, a declarat vineri guvernatorul instituției, Mugur Isărescu, în briefingul de presă de după ședința de politică monetară.

"Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflației în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, simultan cu reluarea creșterii ei, pe fondul epuizării impactului tranzitoriu al reducerii la 20% a cotei standard a TVA, al excedentului de cerere agregată și creșterii costurilor salariale unitare. Palierul pe care rata anuală a inflației este așteptată să se poziționeze este totuși inferior celui evidențiat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu", a afirmat Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News

În ultima prognoză oficială, BNR estima că rata anuală a inflației va fi de 2,1% la finalul acestui an, în interiorul intervalului țintit de banca centrală, de 2,5% plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), scrie News.ro.

Consiliul de Administrație al BNR a decis, în ședința de vineri, să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% și pentru pasivele în lei la 8%, decizia fiind în linie cu așteptările analiștilor.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară de vineri, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidității din sistemul bancar.

LISTA tuturor celor 102 taxe care vor fi eliminate CITEȘTE ȘI LISTA tuturor celor 102 taxe care vor fi eliminate

Analiștii se așteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la prima ședință din acest an.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie
isarescu