Haos pe bursele din întreaga lume după pana informatică Microsoft. "Incidentul a scos la lumină interconexiunea infrastructurii digitale mondiale și consecințele considerabile ale problemelor tehnice." Cine este CrowdStrike și cum s-a ajuns la blocaj

Haos pe bursele din întreaga lume după pana informatică Microsoft. "Incidentul a scos la lumină interconexiunea infrastructurii digitale mondiale și consecințele considerabile ale problemelor tehnice." Cine este CrowdStrike și cum s-a ajuns la blocaj
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2024

Bursele din întreaga lume au fost în scădere, după o ședință perturbată de o pană informatică mondială care a afectat în special companiile din sectorul aerian și operatorii bursieri, informează AFP.

Companii aeriene, aeroporturi, bănci, media, spitale și chiar și organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au înregistrat perturbări, provocate de o actualizare defectuoasă a antivirusului propus de grupul american CrowdStrike, care a afectat sistemul de operare Windows și un mare număr din utilizatorii săi.

Urmărește-ne și pe Google News
 VIDEO Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcția de președinte al Statelor Unite CITEȘTE ȘI VIDEO Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcția de președinte al Statelor Unite
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acum, serviciile, de la companiile aeriene până la asistență medicală, transport maritim și finanțe, au început să își revină.

La debutul tranzacțiilor pe Wall Street, acțiunile CrowdStrike, companie care joi avea o capitalizare de piață de peste 85 de miliarde de dolari, erau în scădere cu 12,5% în timp ce titlurile gigantul american Microsoft afișau o pierdere de 0,70%.

În jurul orei 13:40 GMT, toți cei trei indici principali de pe Wall Street erau în scădere, Nasdaq afișa o scădere de 0,08%, indicele Dow Jones era în scădere cu 0,37% iar S&P 500 era în scădere cu 0,02%, arată Agerpres.

Compania chineză Tencent și-a majorat din nou, indirect, participația la firma românească de jocuri Green Horse Game CITEȘTE ȘI Compania chineză Tencent și-a majorat din nou, indirect, participația la firma românească de jocuri Green Horse Game

În Europa, bursa de la Paris era în scădere cu 0,77%, cea de la Frankfurt înregistra un declin de 0,7% iar cea de la Amsterdam o scădere de 0,73%. De asemenea, bursele de la Londra și Milano au înregistrat perturbări la debutul ședinței de vineri, iar începând cu ora 10:55 GMT datele nu au mai fost actualizate. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra este blocat la o scădere de 0,53% iar indicele FTSE MIB al bursei de la Milano la minus 0,70%.

Pe piețele din Asia, bursa de la Hong Kong a înregistrat o scădere de 2,03% iar indicele Nifty 50 al bursei de la Bombay a pierdut 1,09%. Bursa de la Shanghai a urcat cu 0,17%, în timp ce bursa de la Tokyo a scăzut cu 0,16%.

FOTO Rețele Electrice semnează pentru credite de 1 miliard lei de la un consorțiu de bănci CITEȘTE ȘI FOTO Rețele Electrice semnează pentru credite de 1 miliard lei de la un consorțiu de bănci

"Incidentul a scos la lumină interconexiunea infrastructurii digitale mondiale și consecințele considerabile ale problemelor tehnice", a estimat Chris Beauchamp, analist șef la firma de brokeraj IG.

În rândul companiilor aeriene, acțiunile Ryanair au pierdut 2,01% la bursa de la Dublin, titlurile Wizz Air erau în scădere cu 0,31% la Londra, acțiunile Air France-KLM pierdeau 1,70% la bursa de la Paris iar acțiunile Lufthansa erau în scădere cu 1,63% la Frankfurt.

ANUNȚ Care este cea mai valoroasă echipă de fotbal din lume în 2024 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Care este cea mai valoroasă echipă de fotbal din lume în 2024

În paralel, acțiunile Fraport, companie care operează aeroportul din Frankfurt, erau în scădere cu 1,64%. Acțiunile Aena, gestionarul aeroporturilor spaniole, erau în scădere cu 0,68% la bursa de la Madrid în timp ce acțiunile companiei Aéroports de Paris erau în declin cu 1,49%.

Pe alte piețe, prețul petrolului era în scădere în jurul orei 13:35 GMT, afectat de datele economice slabe venite din China precum și de aprecierea dolarului. Cotația barilului de țiței Brent era în scădere cu 0,79% până la 84,44 dolari iar cea a țițeiului american WTI era în scădere cu 0,86% până la 82,11 dolari.

VIDEO Joe Biden a fost testat pozitiv pentru Covid. Anterior declarase că numai o problemă medicală îl poate face să se retragă din cursa prezidențială CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden a fost testat pozitiv pentru Covid. Anterior declarase că numai o problemă medicală îl poate face să se retragă din cursa prezidențială

Pe piețele valutare, moneda euro s-a depreciat cu 0,10%, fiind cotată la 1,0886 dolari pentru un euro. Uncia de aur a pierdut 1,64%, fiind cotată la 2.404,96 dolari, îndepărtându-se de recordul de 2.483,73 dolari stabilit miercuri.

CrowdStrike este o importantă companie de securitate cibernetică care desfășoară afaceri în întreaga lume prin vânzări de software și servicii de investigare de hacking. Platforma CrowdStrike Falcon detectează breșe de securitate în timp real.

A fost fondată în 2011, cu un capital inițial de 26 milioane de dolari și furnizează servicii pentru unele dintre cele mai mari companii ale lumii, precum Microsoft sau Dell. Prin 28 de module în cloud, platforma Falcon oferă, prin intermediul unui model SaaS, care acoperă mai multe plaje de securitate - inclusiv terminale corporative, securitate și operațiuni IT - servicii de securitate administrate, detectări de amenințări, securitate în cloud, protecție de identitate, protecție de date și generare de cybersecurity.

FOTO Incident feroviar în Gara Basarab. O locomotivă a lovit vagoanele, mai multe persoane au fost rănite CITEȘTE ȘI FOTO Incident feroviar în Gara Basarab. O locomotivă a lovit vagoanele, mai multe persoane au fost rănite

Fondatorul CrowdStrike, George Kuntz, a activat timp de 30 de ani în domeniul tehnologiei și, înainte de a crea compania, a lucrat pentru compania de antiviruși informatici McAfee și pentru GM, arată ObservatorNews.

De asemenea, colaborează cu guvernul SUA la desfășurarea investigațiilor de securitate cibernetică. De exemplu, potrivit companiei, CrowdStrike a urmărit hackeri nord-coreeni mai bine de un deceniu și a fost însărcinată să urmărească grupurile de hackeri care au efectuat atacul din 2014 asupra Sony Pictures.

În plus, CrowdStrike a investigat atacul atribuit hackerilor ruși asupra computerelor Comitetului Național Democrat în timpul alegerilor din SUA din 2016. CrowdStrike a stabilit atunci că agenți ruși au intrat în rețeaua comitetului și au furat e-mailuri care au fost publicate ulterior de WikiLeaks.

ANRE va analiza mecanismul de formare a prețului pentru a proteja consumatorii. Ciolacu: Cetățenii și antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele caniculei CITEȘTE ȘI ANRE va analiza mecanismul de formare a prețului pentru a proteja consumatorii. Ciolacu: Cetățenii și antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele caniculei

Descoperirile au fost confirmate de FBI, iar pe paza "urmelor digitale" lăsate de hackeri procurorul special Robert Mueller a pus sub acuzare 12 membri ai agenției de informații militare a Rusiei și a concluzionat ulterior că operațiunea lor a urmărit să favorizeze candidatura lui Donald Trump.

Potrivit susținătorilor fostului președinte american care au răspândit o teorie a conspirației, atacul cibernetic asupra computerelor Comitetului Național Democrat a fost o înscenare, cu dovezi fabricate, pentru a da vina pe Rusia. Donald Trump a menționat Crowdstrike într-un celebru apel telefonic avut în iulie 2016 cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

CrowdStrike a fost prima care a tras un semnal de alarmă cu privire la interferența Rusiei în alegerile din 2016, iar evaluările lor au fost confirmate ulterior de agențiile de informații americane, potrivit CNN.

Serviciile CrowdStrike sunt folosit de numeroase companii din lista Fortune 500, inclusiv bănci globale importante, companii de sănătate și energie, relatează CNN. Software-ul CrowdStrike detectează și blochează amenințările de hacking. Ca și alte produse de securitate cibernetică, necesită acces ridicat la sistemul de operare al unui computer pentru a scana acele amenințări. În acest caz, computerele care rulează Microsoft Windows s-au blocat din cauza modului în care o actualizare de software emisă de CrowdStrike interacționează cu sistemul Windows.

Marea Adriatică dă în clocot, apa depășește 30 de grade CITEȘTE ȘI Marea Adriatică dă în clocot, apa depășește 30 de grade

Potrivit experților informatici, citați de agenția EFE, ultima actualizare a driverului Falcon conținea erori; imediat a colapsat Azure, platforma de cloud computing creată de Microsoft pentru a construi, testa, implementa și administra aplicațiile și serviciile utilizând infrastructura sa globală. Asta a provocat apariția ecranelor albastre care semnalau că sistemele nu mai funcționau și că serverele trebuiau repornite.

Problema este specifică Falcon, unul dintre principalele produse software ale CrowdStrike, și nu afectează sistemele de operare Mac sau Linux. Crowdstrike spune că Falcon este conceput pentru a proteja fișierele salvate în cloud.

CrowdStrike sugerează ștergerea unui fișier sys - fișier de sistem al Windows - dar asta nu garantează deocamdată recuperarea tuturor funcțiilor, deoarece, după cum au explicat experții, toate serverele unei companii sunt conectate între ele, astfel că, deși unul și-ar putea reveni, restul ar putea să nu funcționeze. În plus, propriile servere ale CrowdStrike sunt căzute, astfel că este imposibil să se știe cu siguranță când vor fi funcționale sistemele afectate.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
microsoft