Guvernul vrea să transforme o suprafață de circa 432 de hectare din pădurea Trivale de lângă Pitești în rezervație naturală, instituind asupra acesteia regimul de arie naturală protejată de interes național pentru a o feri de "presiunea imobiliară", prin limitarea posibilităților de construcție în zonă. Într-un raport al Curții de Conturi din 2012 se atrăgea atenția că în pădurea Trivale se fac retrocedări de suprafețe forestiere către pretinși foști proprietari care susțin că au fost expropriați abuziv de regimul comunist, deși pădurea s-a aflat dintotdeauna în proprietatea statului.
Astfel, potrivit unui proiect de HG elaborat de Ministerul Mediului, pădurea Trivale urmează să fie declarată rezervație naturală, urmând să aibă regim de arie naturală protejată de interes național. Din 1994, pădurea este rezervație forestieră de interes local, în urma unei decizii a Consiliului Local Pitești.
"În prezent, zona propusă ca arie naturală protejată de interes național se confruntă cu amenințări la adresa biodiversității, respectiv cu tendința degradării ireversibile a capitalului natural, mai ales prin schimbarea destinației terenurilor. (...) suprafața aferentă Pădurii Trivale se confruntă cu presiunea imobiliară (...)", iar Ministerul Mediului vizează "diminuarea posibilităților de construcție", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Intenția de transformare a pădurii Trivale în rezervație naturală de interes național este mai veche, fiind obținute în acest scop avize de la Romsilva, Ministerul Agriculturii și Primăria Pitești (2010) Academia Română (2011) și Consiliul Local Pitești (2012). "În ceea ce privește statutul juridic al terenului, întreaga suprafață de 432,3363 ha, propusă pentru instituirea și declararea rezervației naturale pădurea Trivale, se afla în propietatea statului", se precizează în documentul citat.
De altfel, într-un raport al Curții de Conturi publicat în 2013, se atrăgea atenția că în pădurea Trivale se fac retrocedări de suprafețe către pretinși foști proprietari care susțin că au fost expropriați de regimul comunist, deși pădurea s-a aflat dintotdeauna în proprietatea statului.
"Mai multe comisii locale de pe raza județului Argeș (Rătești, Poiana Lacului, Băbana, Bascov, Micești, Municipiul Pitești) au propus, iar Comisia județeană Argeș a validat, (în unele cazuri, contrar prevederilor legale, a revalidat) reconstituiri de drepturi de proprietate în pădurea Trivale, deși această pădure a fost întotdeauna în proprietatea statului. Amplasamentele fostelor proprietăți solicitate nu s-au identificat în teren, nu s-a constatat dacă sunt libere, nu s-au propus amplasamente vecine dacă cele solicitate erau ocupate prin puneri în posesie anterioare ca urmare a aplicării legilor fondului funciar, ci s-a trecut pur și simplu la atribuirea de amplasamente. Și mai grav este faptul că s-au reconstituit drepturi de proprietate în pădurea Trivale fără a exista înscrisuri doveditoare din care să rezulte că autorul deposedat, în numele căruia se făcea solicitarea, a deținut cu adevărat terenuri forestiere, suprafața deținută și amplasamentul acesteia. În unele cazuri nu existau dovezi certe nici în ceea ce privește calitatea de moștenitor a solicitantului", se arată în raportul de audit al Curții de Conturi privind situația patrimonială a fondului forestier din România în perioada 1990-2012.
CITEȘTE ȘI Părinții și fosta soție a lui Bogdan Olteanu, audiați la DNAInstituția mai menționează că, în perioada 2001–2005, s-au făcut reconstituiri după autori diferiți, deși autorul deposedat era unul singur, în scopul de a se trece peste limita de 10 hectare de pădure impusă de legislația în vigoare la acea dată.
"Prin aceste metode, s-au reconstituit drepturi de proprietate în Trivale în suprafață de 192,5 ha, deși această pădure a fost dintotdeauna a statului și, prin urmare, nu a putut fi deposedat abuziv nici un fost proprietar particular. Comisiile locale și comisia județeană Argeș, prin actele emise cu încălcarea legii, au translatat proprietatea publică în proprietate particulară urmărindu-se aparent „dezinteresat” creșterea valorii terenurilor pentru moștenitori, fiind evidentă valoarea imobiliară a unor astfel de terenuri. Dacă o altă pădure din Județul Argeș, și anume, pădurea Găvana, căzuse deja victima intereselor imobiliare, nici pădurea Trivale nu era departe", mai avertiza Curtea de Conturi.
Potrivit documentului citat, tehnicile erau deja „brevetate”: " (...) vânzări succesive, fragmentări și lotizări; emiterea de către primării a unor adeverințe în care se menționează categoria de folosință – teren agricol; încheierea altor contracte de vânzare în care se menționează noua categorie de folosință; obținerea avizelor de scoatere din circuitul agricol; defrișarea arborilor; introducerea în intravilan prin PUZ; obținere de certificate de urbanism și apoi de autorizații de construcție".