Germania și-a intensificat opoziția față de asaltul UniCredit asupra Commerzbank

Germania și-a intensificat opoziția față de asaltul UniCredit asupra Commerzbank
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 12:49

Germania și-a intensificat opoziția față de asaltul UniCredit asupra Commerzbank, în același timp în care un mare investitor al băncii germane a cerut discuții, care sunt dorite de CEO-ul băncii italiene Andrea Orcel, transmite CNBC.

Liniile roșii sunt trasate la două săptămâni după ce UniCredit i-a șocat pe politicieni și pe investitori prin asigurarea unui pachet semnificativ de acțiuni la Commerzbank, iar Orcel și-a prezentat viziunea pentru o rară fuziune bancară europeană transfrontalieră, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Rompetrol atacă la Curtea Constituțională suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor. Vrea ca statul să-i restituie cei peste jumătate de miliard de lei plătiți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rompetrol atacă la Curtea Constituțională suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor. Vrea ca statul să-i restituie cei peste jumătate de miliard de lei plătiți
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Berlinul, care deține un pachet de 12% din Commerzbank, conducerea băncii și sindicatele se opun cu toții unui acord, iar un oficial german de vârf a numit acțiunile UniCredit ”agresive” și ”neînțelepte”.

Cu toate acestea, șase factori de decizie ai Băncii Centrale Europene (BCE) au declarat pentru Reuters că sunt în general în favoarea unei legături și consideră că opoziția Berlinului față de un acord este împotriva principiului integrării europene.

Orcel a spus că toate opțiunile - inclusiv plecarea - sunt pe masă, în același timp construind participația UniCredit la banca germană.

"Commerzbank, pentru noi în acest moment, este o investiție, nimic altceva. Nu există nicio ofertă", a declarat Orcel la o conferință Bank of America pentru investitori, organizată la Londra.

”Suntem într-adevăr un mare acționar, un acționar strategic acum, dar este o investiție... și oamenii ar trebui să comenteze și să se gândească la asta ca la o investiție și la nimic altceva”, a spus el, adăugând că UniCredit nu va cere un loc în consiliul de administrație al Commerzbank.

Dar Orcel a făcut presiuni pentru mai multe discuții, spunând că UniCredit a vorbit ”în mod repetat cu mai multe părți interesate” înainte de a fi invitată să cumpere un pachet de 4,5% de la guvernul german.

PepsiCo - MESAJ legat de localizarea producției de băuturi în Grecia și impactul asupra României CITEȘTE ȘI PepsiCo - MESAJ legat de localizarea producției de băuturi în Grecia și impactul asupra României

"Am simțit că aceasta a fost o consecință normală a acelui proces. Și acolo ne aflăm astăzi, dar suntem foarte dornici să redeschidem acele dialoguri și să avem un dialog constructiv cu toate părțile interesate", a adăugat el.

UniCredit și mulți alți investitori și-au exprimat interesul la Ministerul de Finanțe în achiziționarea de acțiuni Commerzbank, după ce la începutul lunii septembrie filiala sa de agenție financiară a declarat că Germania va începe să-și reducă participația, a declarat vineri un oficial al Ministerului de Finanțe.

UniCredit a fost îndrumat către agenția financiară într-un efort de a trata toate părțile interesate în mod egal și nu a dezvăluit nimic mai mult despre planurile sale pentru Commerzbank, a spus persoana.

GERMANIA AVERTAZĂ ÎMPOTRIVA PRELUĂRILOR OSTILE

UniCredit a supărat guvernul german săptămâna aceasta prin creșterea participației sale în Commerzbank la aproape 21%, condiționată de aprobarea Băncii Centrale Europene, folosind instrumente derivate.

Cancelarul german Olaf Scholz a catalogat mișcarea drept ”un atac neprietenos”, iar miercuri secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Florian Toncar, a avertizat UniCredit să nu devină ostil, spunând că astfel de preluări prezintă riscuri mari.

”Nu este înțelept să procedăm prea agresiv cu o bancă mare, foarte reglementată și complexă. Întotdeauna ai nevoie de părțile interesate în cele din urmă”, a spus Toncar după o întâlnire cu ușile închise cu comisia de finanțe a Camerei inferioare a parlamentului german.

Mișcarea lui Orcel este un test uriaș pentru consolidarea bancară europeană, care a fost dorită de multă vreme de autoritățile de reglementare și de directorii din domeniul bancar, dar împiedicată de opoziția politică și de slăbiciunea multor creditori de a achiziționa rivali.

Mișcarea reprezintă, de asemenea, o provocare pentru noul director general al Commerzbank, Bettina Orlopp, care își va asuma sarcina de a respinge mișcarea UniCredit asupra băncii germane începând cu 30 septembrie, renunțând din funcția ei de șefă a finanțelor.

Au început negocierile între VW și sindicatul IG Metall, după rezilierea contractelor colective pentru 120.000 de salariați. „Respingem toate cererile!” CITEȘTE ȘI Au început negocierile între VW și sindicatul IG Metall, după rezilierea contractelor colective pentru 120.000 de salariați. „Respingem toate cererile!”

Un mare investitor la Commerzbank i-a cerut miercuri să se angajeze în discuții cu UniCredit.

”Cooperarea cu UniCredit – indiferent de formă – nu trebuie să fie în detrimentul Commerzbank”, a declarat Alexandra Annecke, managerul fondului Union Investment.

”Așadar, ne așteptăm la dorința de a intra într-un dialog deschis”, a adăugat Annecke într-o declarație a Union Investment, care deține 1,5% din Commerzbank.

Oficialii celor două mari grupuri de afaceri germane care reprezintă întreprinderile mici și mijlocii au acordat, de asemenea, un sprijin, invocând beneficiile de amploare pe care le-ar putea oferi o fuziune transfrontalieră, reflectând argumentele UniCredit.

”Acest lucru ar putea iniția transformarea necesară urgent a afacerii în dificultate a Commerzbank pentru a o face din nou competitivă, ceea ce ar fi un avantaj și pentru companiile germane”, a declarat Marc Tenbieg, directorul general al asociației DMB, care are ca membri peste 27.000 de întreprinderi mici și mijlocii.

Commerzbank a spus că rolul său de creditor cheie pentru grupul de companii mijlocii ”Mittelstand”, care conduc economia de top a Europei, este un motiv pentru a rezista propunerilor UniCredit.

Acțiunile Commerzbank au câștigat 21% de când UniCredit a apărut pentru prima dată ca investitor la primele ore ale zilei de 11 septembrie, în timp ce acțiunile UniCredit au crescut cu 4,8%.

Investitorii pariază pe o ofertă de preluare completă din partea UniCredit, care este plină de numerar după o serie de profituri record și are deja o prezență în Germania prin deținerea HVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
commerzbank
unicredit