Francul elvețian, la cel mai ridicat nivel față de euro din 2015, pe fondul volatilității de pe piețe

Francul elvețian, la cel mai ridicat nivel față de euro din 2015, pe fondul volatilității de pe piețe
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2024

Francul elvețian a ajuns la cel mai ridicat nivel față de euro din ultimii aproape 10 ani, în contextul turbulențelor de pe piețele financiare, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA și al tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, care au atras investitorii spre moneda de refugiu, transmite Reuters.

Francul elvețian s-a apreciat cu aproximativ 3,5% față de euro de miercurea trecută, când Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut nemodificate dobânzile, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022 CITEȘTE ȘI Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Luni, moneda Elveției se tranzacționa la 1,0856 euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2015, când Banca Națională a Elveției (SNB) a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro.

Un purtător de cuvânt al SNB a refuzat să comenteze aprecierea francului elvețian sau dacă Banca Națională a Elveției ar putea interveni pe piață pentru a stopa aprecierea monedei.

Anul acesta, SNB a redus de două ori dobânzile, pe fondul temerilor producătorilor elvețieni că aprecierea francului elvețian pune presiune pe exporturile lor cheie.

Economistul UBS, Maxime Botteron, aprecia recent că atunci când SNB reduce dobânzile, aprecierea francului elvețian poate determina SBB să achiziționeze valută.

Totuși, dacă oficialii sunt serios îngrijorați de aprecierea francului elvețian, SNB poate reduce rata dobânzii, care în prezent se situează la 1,25%. "Prin urmare, achizițiile de valută vor fi probabil limitate", a adăugat Botteron. 

viewscnt
Afla mai multe despre
francul elvețian
euro