Euro s-a apreciat pentru a șaptea sesiune consecutivă de tranzacționare marți și a urcat peste pragul de 1,19 unități față de dolarul american, până la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani.
Euro a atins un maxim intraday de 1,1967 unități în raport cu dolarul, un nou maxim începând cu mai 2018, înainte să se stabilizeze în jurul valorii de 1,930 unități, în creștere cu 0,50% față de referința de luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moneda unică europeană continuă să profite de slăbiciunea dolarului și se poziționează clar peste nivelul de 1,19 unități. Următorul test pentru perechea EUR/USD este la 1,20 unități, spune Valeria Bednarik, analist-șef la FXStreet.
“Continuă vânzările speculative pe dolar, cel mai recent declin neavând la bază un motiv special. În general, investitorii scapă de moneda americană din cauza îngrijorărilor privind creșterea economiei, precum și în absența unui nou pachet de măsuri de stimulare”, apreciează Bednarik.
Plasamentele în euro sunt alimentate și de acordul de 750 miliarde de euro anunțat luna trecută de liderii UE pentru sprijinirea economiilor afectate de pandemie, scrie MarketWatch.
Euro s-a întărit cu 3,5% în raport cu dolarul în ultima lună și cu aproape 7% de la începutul anului, un avans similar fiind observat și în cazul perechii euro-lira sterlină.
Aprecierea euro prezintă o nouă provocare pentru politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), care încearcă să stimuleze rata inflației, aflată mult sub ținta de aproape 2% pe an. Un euro puternic ține în frâu inflația, deoarece scade prețul bunurilor importante, însă exporturile devin mai scumpe, ceea ce ar putea încetini recuperarea economică post-pandemie.
Oficial, BCE nu țintește un anumit curs euro-dolar, însă gradul de discomfort al guvernatorilor băncii tinde să crească când euro trece de pragul de 1,15 unități, notează MarketWatch.
Pe de altă parte, aprecierea euro oferă extra muniție susținătorilor măsurilor de relaxare cantitativă, în special sub forma achizițiilor de obligațiuni. De asemenea, o nouă rundă de stimuli monetari ar permite guvernelor să se împrumute mai ieftin pentru acoperirea deficitelor.