Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut 21 de miliarde de dolari în primul semestru, în contextul în care revenirea recentă de pe burse nu a fost suficientă pentru a compensa efectele pandemiei și restricțiilor aferente, potrivit Bloomberg.
Fondul a raportat o pierdere de 188 de miliarde de coroane norvegiene (21,27 miliarde de dolari) în primele șase luni din 2020, în contextul în care titlurile și proprietățile imobiliare s-au depreciat pe fondul pandemiei de Covid-19. Pierderea vine după rezultate record în 2019.
Retragerile guvernului norvegian au însumat 167 de miliarde de coroane (19 miliarde de dolari) în primul semestru.
Fondul deține acțiuni la circa 9.200 de companii globale, inclusiv în România, și investește, de asemenea, în real-estate și obligațiuni.
CITEȘTE ȘI Wirecard. Povestea unei pierderi a SIF Transilvania. În România, Wirecard afaceri de 43,4 milioane lei și profit de peste 18 milioane leiPerioada recentă a fost tumultoasă pentru fondul de 1.150 de miliarde de dolari, Pe lângă volatilitatea din piețe și incertitudinile provocate de pandemie, numirea managerului de fond Nicolai Tangen ca CEO a stârnit dezbateri aprinse. Tangen ar urma să preia conducerea fondului suveran al Norvegiei de la 1 septembrie, însă există riscul ca învestirea să fie blocată. Autoritățile norvegiene din domeniul financiar au atras atenția cu privire la posibilitatea unui conflict de interese rezultat din participația deținută la AKO Capital, fond creat de Tangen în 2013. Pentru a înlătura temerile, Tangen și-a redus participația la AKO Capital de la 78% la 43% și s-a angajat să doneze incasările din dividende către organizația AKO Foundation, potrivit Financial Times.
Noul CEO ar urma să preia conducerea într-o perioadă ce va fi, cel mai probabil, marcată de vânzări istorice de active pentru a acoperi necesarul de numerar pentru măsurile de stimulare ale guvernului norvegian.
Fondul suveran al Norvegiei, creat pentru a plasa în investiții în piețele financiare o parte din excedentul rezultat din resursele petroliere bogate de la Marea Nordului ale țării, și-a dublat valoarea în ultimul deceniu.