Dolarul american a încheiat 2018 în urcare cu circa 4,4%, cea mai mare creștere din 2015 încoace, în pofida unui val recent de scăderi provocat de intenția Rezervei Federale (Fed) de a încetini ritmul majorărilor de dobândă în 2019.
Indicele ICE Dollar, care surprinde evoluția monedei americane în raport cu un coș de 6 valute, a încheiat anul la 96,16 puncte, cu circa 4,4% în creștere la nivel anual, cea mai bună evoluție de la avansul de peste 9% consemnat în 2015.
Printre factorii care au susținut moneda amercană s-a numărat și politica monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat, în 2018, dobânda de referință de patru ori, până în intervalul 2,25%-2,5%, în pofida criticilor președintelui american Donald Trump. Fed a redus însă numărul de majorări estimat pentru anul viitor, fiind prognozate două astfel de mutări în loc de trei.
Trump s-a arătat, în repetate rânduri, nemulțumit de faptul că aprecierea dolarului față de yuan și euro afectează competitivitatea produselor americane și a criticat Fed pentru majorările de dobândă operate.
Înainte de Crăciun, în presa americană au apărut zvonuri legate de faptul Trump ar fi discutat în privat posibilitatea de a-l demite pe președintele Fed, deranjat de ritmul alert de creștere a dobânzilor.
Față de euro, dolarul a crescut cu circa 4,5% în 2018.
Lira sterlină, influențată de negocierile anevoioase privind Brexit, a pierdut 5,7% în raport cu dolarul american pe parcursul anului 2018, până la nivelul de 1,2737 dolari. Față de euro, moneda britanică a pierdut circa 1%, încheind anul la 1,1130 dolari pe unitate.