Dolarul american a coborât miercuri la minimul ultimelor 15 luni față de un coș de valute, inclusiv pe fondul datelor estimative dezamăgitoare cu privire la evoluția pieței muncii din SUA.
ICE Dollar Index, care surprinde evoluția dolarului față de 6 valute relevante, a scăzut cu 0,3%, la cel mai redus nivel din mai 2016, de 92,79 puncte.
Euro s-a apreciat cu 0,6% față de moneda americană, tranzacționându-se pentru 1,1863 dolari. Lira sterlină a crescut și ea cu aproape 0,3% față de dolar, la 1,324 dolari pe unitate, nou maxim al ultimlor peste 2 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moneda americană a fost în declin pe parcursul întregii zile, adâncindu-și deprecierea după publicarea raportului ADP Research Institute, care estimează locurile de muncă din sectorul privat din SUA. Raportul a indicat că firmele americane au creat 178.000 de noi locuri de muncă în iulie, sub estimările analiștilor.
Datele oficiale referitoare la piața muncii din SUA vor fi publicate abia mâine de Departamentul american al Muncii.
Dolarul a rămas în teritoriu negativ chiar dacă un oficial al Rezervei Federale a SUA a afirmat că banca ar trebui să continue înăsprirea graduală a politicii monetare, în pofida încetinirii inflației în ultimele luni.
În ultimele luni, dolarul a pierdut teren din cauza dezamăgirii investitorilor care așteptau, ademeniți de promisiunile din campania electorală, măsuri menite să stimuleze economia din partea lui Trump, precum reducri de taxe și dereglementare.
Pe de altă parte, euro a crescut, inclusiv pe fondul așteptărilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va discuta în toamnă despre retragerea treptată, începând de anul viitor, a programului de relaxare cantitativă.
“Credem că dolarul va avea o revenire în trimestrul al patrulea, în condițiile în care așteptările din piața au atins deja minimul și nu ar trebui să mai dureze mult până vom vedea o îmbunătățire”, spune Derek Halpenny, director analiză Forex la banca niponă Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, citat de Financial Times.