Marea Britanie ar putea pierde, în câțiva ani, până la 40.000 de locuri de muncă din investment banking, adică jumătate din posturile totale din acest sector. Totodată, un Brexit dur ar putea costa marile bănci până la 50 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei de consultanță Oliver Wyman.
Băncile se pregătesc în prezent pentru scenariul negativ în care ar pierde accesul la piața unică europeană după ce Marea Britanie va ieși din UE, în 2019.
Potrivit raportului Oliver Wyman, citat de Financial Times și CNBC, băncile vor avea nevoie de capital suplimentar de 30-50 de miliarde de dolari pentru noile subsidiare europene, adică 15-30% din capitalul pe care îl alocă în prezent în Europa.
Mai multe bănci importante, printre care Citigroup, Bank of America și Morgan Stanley, au anunțat în ultimele luni că vor deschide subsidiare în alte state membre UE, unde vor muta o parte din locurile de muncă din Londra.
Băncile ar putea transfera inițial 12.000-17.000 de locuri de muncă, dar numărul posturilor transferate ar putea ajunge ulterior la 40.000, dat fiind că unele aspect legate de Brexit nu au fost clarificate.
În timp ce multe bănci se pregătesc să mute o parte din activitatea din Marea Britaie, Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, se pregătește să închirieze, pe 25 de ani, un nou spațiu pentru sediul său central din Londra. Potrivit unui anunț făcut astăzi, banca germană a încheiat un antecontract de închiriere cu dezvoltatorul imobiliar Land Securities, pentru cel puțin 43.600 de metri pătrați într-o clădire aflată în construcție.
Mutarea vine după ce, în iunie, divizia de administrare a activelor a Deutsche Bank a cumpărat două clădiri de birouri în Londra, de la M&G Real Estate, pentru 310 milioane de lire sterline (395 milioane dolari), mizând pe faptul că Brexitul nu va afecta piața imobiliară britanică, pe termen lung.