Dividende record la OMV Petrom

Dividende record la OMV Petrom
scris 24 apr 2024

Acționarii OMV Petrom au aprobat, în cadrul Adunării Generale Ordinare, distribuirea de dividende de bază record de aproximativ 2,6 miliarde lei aferente anului financiar 2023.

"În 2023 am înregistrat progrese extraordinare în implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom și, în același timp, a fost un an puternic pentru rezultatele operaționale și financiare. Astfel, vom distribui către acționari dividende record, de aproximativ 2,6 miliarde lei. Intrăm în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, pentru 2024 planificăm investiții de 8 miliarde de lei", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Farmaceutica Remedia CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Farmaceutica Remedia

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune pentru anul financiar 2023, reprezentând o creștere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la circa 2,6 miliarde de lei, reprezentând 64% din profitul net pentru anul 2023 al Grupului OMV Petrom, precizează sursa.

Dividendele vor fi distribuite acționarilor înregistrați la data de înregistrare, 15 mai 2024. Aproximativ 1,1 miliarde de lei vor reveni acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2023 peste 43% din acțiunile companiei. Din această sumă, peste 530 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A.

AGOA a aprobat un buget de investiții de aproximativ 8 miliarde lei care include 6,4 miliarde lei investiții planificate și 1,6 miliarde lei buget contingent pentru a acoperi proiectele cu emisii de carbon reduse și zero aferente tranzacțiilor de fuziuni și achiziții anunțate și diverse alte oportunități care ar putea fi explorate în funcție de evoluția economică.

Bitcoin Halving, eveniment major, a fost efectuat. Ce aduce procedura CITEȘTE ȘI Bitcoin Halving, eveniment major, a fost efectuat. Ce aduce procedura

În cadrul AGOA s-a aprobat numirea unui nou membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Sorin-Dumitru Elisei, pentru durata rămasă din mandatul acordat lui Niculae Havrileț, respectiv până la data de 28 aprilie 2025. Numirea are loc ca urmare a renunțării de către acesta din urmă la mandatul său de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, precizează compania.

De asemenea, în cadrul AGOA a fost aprobată renumirea KPMG Audit SRL ca auditor financiar pentru auditul situațiilor financiare 2024.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

După dividendele semestriale distribuite toamna trecută, Comelf vine cu o repartizare de cash de dimensiuni similare CITEȘTE ȘI După dividendele semestriale distribuite toamna trecută, Comelf vine cu o repartizare de cash de dimensiuni similare

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
dividend