Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este mai mare decât ROBOR pentru că decizia de modificare a IRCC a dus la calcularea unor dobânzi care se întâmplau cu aproape 6 luni în urmă, aceasta fiind o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.
"Decizia de modificare a indicatorului de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a dus la calcularea unor dobânzi care se întâmplau cu aproape 6 luni în urmă și atunci nu mai reflectă situația dată. Ceea ce înseamnă că deciziile pe care le luăm acum legate de evoluția dobânzilor și de reducerea dobânzilor nu se văd în momentul în care propriu-zis se iau și ar fi util să se vadă. A fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic decât pe considerente economice", a spus Dan Suciu, potrivit Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Referitor la o posibilă creștere a creditelor neperformante după ce se va termina perioada de amânare a plății ratelor la credit, el a precizat că banca centrală nu are date despre cei care au creditele suspendate.
"Noi estimăm că momentul de vârf al crizei economice a trecut dar sigur că unii vor trece prin perioade dificile", a afirmat Dan Suciu.
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2020, în scădere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,41%, conform datelor anunțate de Banca Națională a României (BNR).